JEDNO putovanje vozom kroz Srbiju, zbog kog je završio iza rešetaka, pretvorilo je Indijca Naraianu Murthija u okorelog kapitalistu, piše "Economictimes".

Incident koji je te davne 1974. Nairana doživeo u Nišu, stvorilo je od njega okorelog kapitalistu, posle čega je osnovao informatičku kompaniju "Infosis", vrednu 12, 2 milijarde dolara.

Prisećajući se incidenta, Murthi je rekao da je na tom putu kroz Srbiju upoznao i razgovarao sa jednom devojkom, ali nekako ga je to obično "ćaskanje", kako se njemu tada činilo, upetljalo u probleme.

"Razgovarali smo o životu u Bugarskoj. Ali, mislim da se dečko, koji je bio u pratnji devojke, iznervirao zbog nas, iz nekog razloga", rekao je Murthi.

Nedugo zatim, bugarska straža uzela je
Murthijev pasoš, prtljag i odvukla ga na platformu voza. Nekoliko dana su ga držali u skučenoj sobi, sa toaletom, koji je imao neljudske uslove.

Pročitajte još - Kako je ova žena zaradila 2 milijarde dolara za četiri dana

"Mislio sam da će ujutro otvoriti vrata i doneti mi doručak, jer sam gost u toj državi, ali ništa se nije dogodilo. Izgubio sam svaku nadu da ću nešto pojesti", rekao je.

Sledećeg jutra, policija je Murthija odvela do perona i gurnula ga u teretni voz, koji je baš u tom trenutku kretao.

"Gledajte, vi ste iz prijateljske zemlje zvane Indija, pa vas puštamo, ali ćemo vam dati pasoš kada stignete do Istanbula", poručili su Murthiju.

Foto EPA EFE JAGADEESH


"Ako neka država postupa sa prijateljima kao što je to uradila ova zemlja", pomislio je Murthi,"ne želim nikada da postanem deo komunističke zemlje".

"Tako sam od zbunjenog levičara postao odlučni okoreli kapitalista", rekao je.