Istorijska kuća koja se navodno koristila kao baza nindži stotinama godina na severoistoku Japana, mogla bi da se sruši, a njeni vlasnici žele da je prodaju zbog visokih troškova održavanja, tako da će njena sudbina zavisiti od potencijalnog kupca.

Novi vlasnik jednospratne zgrade, koja se nalazi u uskoj uličici u blizini gradske opštine u Hirosaki, u prefekturi Aomori, neće biti obavezan da čuva imovinu, preneo je Kjodo.

Kuća je sagrađena u kasno doba Eda (1603-1868) i služila je kao stanica za nindža grupu "Hajiamići-no-mono" u području Hirosaki, rekao je Šigeto Kijokava, profesor sa Univerziteta Aomori.

PROČITAJTE JOŠ - NEOBIČAN OGLAS ZA POSAO: Ovom gradu očajnički fale nindže i dobro će im platiti

U obilasku rezidencije krajem septembra, oko 20 učesnika moglo je da oseti stvarno postojanje nindži, pošto su ušli u skriveni deo iza zida koji se koristio za prisluškivanje i hodali po podovima koji škripe namerno kako bi ih upozorili na uljeze.

Hideaki Aida (83) i njegova supruga, koji održavaju kuću poslednjih 30 godina, odlučili su da prodaju nekretninu zbog visokih poreskih troškova i dugotrajnog čišćenja snega tokom zime.

Iako je Kijokava tražio da grad sačuva kuću nindža kao nacionalno kulturno dobro, naišao je na odbijanje iz razloga što je zgrada između ostalog preuređena.