Odluka kompanije, koja je trebalo da dovede do uštede, skupo ih je koštala

Tanjug

18. 11. 2019. u 22:28

Одлука компаније, која је требало да доведе до уштеде, скупо их је коштала

Depositphotos

Ovo je najskuplja odluka kompanije u istoriji moderne avio-industrije
Neke odluke kompanija mogu da imaju dugoročne posledice i da stvore još veće probeleme, a jedna takva smatra se za najskuplju u istoriji moderne avio-industrije, koju je pre 38 godina donelo rukovodstvo Amerikan erlajnsa.

Naime, osamdesetih godina prošlog veka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadoknadili manjak gotovine, odlučili su da na tržište izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom, prenosi Novac.hr.

PROČITAJTE JOŠ -40 pitanja za ljude koji ustanu čim avion sleti

Pravo na kupovinu ove karte za 250.000 dolara jednokratno, imali su najčešći putnici avio-kompanije. Uz tada nazvanu kartu AAairpas, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gde god i kada god požele tokom celog života. Isto tako za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioca ili člana porodice.

Ova investicija bila je svojevrsna obveznica. Umesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplaćivali dividendu u putovanjima. AAirpas je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je firma dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

Međutim, ispostavilo se, da je ishitrena odluka avio-giganta na kraju više koštala nego što je vredela te je Amerikan erlajns bio primoran da opozove AAirpas za troje klijenata.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je bankar Stiv Rotstain iz Čikaga, koji je svoju Aairpas kartu iskoristio čak 10.000 puta.

Tako je tokom dvadeset godina 1 000 puta leteo za Njujork, 500 za London, San Francisko i Los Anđeles, a u Tokio je otputovao čak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej, te 50 puta u Hong Kong.

AP Photo/Wilfredo Lee, File


Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskoristili ovu kartu bio je i Žak Vrum. Za razliku od Rotstajna on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, a vremenom je slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo da primenjujue po celom svetu.

Kada se 2007. godine Amerikan erlajns ponovo našao u finansijskim teškoćama uvidom u knjige, vođstvo kompanije otkrilo je kako su najgorljiviji korisnici AAirpasa – Stiv Rotstajn i Žak Vrum - kompaniju godišnje koštali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.

Daljom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica svoje besplatne karte delili i s trećim osobama te na njima masno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru te im ukinuli privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja Amerikan erlajnsom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpasa, ali uprkos žalbama i tužbama nisu uspeli da povrate izgubljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije