Ratovao je sa Bonapartom, 200 godina se nije znalo gde je sahranjen, sada je potvrđeno da su otkriveni njegovi ostaci (VIDEO)

Tanjug

četvrtak, 07. 11. 2019. u 23:33

Ратовао је са Бонапартом, 200 година се није знало где је сахрањен, сада је потврђено да су откривени његови остаци (ВИДЕО)

YouTube

Na inicijativu potomka porodična grobnica je otvorena i izvršeno je poređenje
Forenzičkim testiranjem DNA u Francuskoj potvrđeno je da su ostaci bliskog Napoleonovog projatelja, generala Šarla Etjena Gudina iskopani prilikom arheološkog istraživanja u blizini Smolenska, izjavila je danas portparol Instituta za arheologiju pri Ruskoj akademiji nauka Natalija Ferapontova.

"Tačno je da je francuska strana obavila DNK testiranje. Uzeli su neke uzorke od nas, a budući da je u njima kolagen bio dosta dobro sačuvan, mogli su da izvrše DNK testiranje. Na inicijativu potomka porodična grobnica je otvorena i izvršeno je poređenje. Analiza je potvrdila da je DNK iz posmrtnih ostataka pronađen u blizini Smolenska identičan kao kod rođaka generala Gudina", rekla je Ferapontova za Tass.

Istovremeno obavljeni su DNK testovi u Centru za forenzička ispitivanja Ruskog istražnog odbora, gde su stručnjaci takođe uspeli da izvuku DNK.

Gudin je bio školski drug Napoleona Bonaparte i njegov blizak prijatelj sa kojim je učestvovao u brojnim pohodima, a 1812. godine pogođen je topovskom kuglom u borbama za Valutino kod Smolenska i tom prilikom izgubio obe noge.

PROČITAJTE JOŠ -Sto godina na dnu mora – pronađen konjak za poslednjeg ruskog cara (VIDEO)Prebačen je u Smolensk, ali je ubrzo preminuo.

Dugo vremena nije se znalo gde je sahranjen i njegovi ostaci otkriveni su prilikom arheološkog istraživanja koje je počelo početkom maja.

Predsednik Rusko-francuske fondacije za Istorijske inicijative Pjer Malinovski izjavio je da će Gudinovi ostaci verovatno biti sahranjeni ispred Doma invalida ili ispred Jelisejske palate u Parizu.

Inicijativu da Gudin bude sahranjen ispred Doma invalida pokrenuo je njegov direktni potomak Alberik d Orleans, budući da se tamo nalazi i groblje visikuh vojnih zvaničnika, kao i Napoleonov grob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Francuzi,svi od reda,vode poreklo iz...

08.11.2019. 16:09

..Rusije i blize i dalje okoline!Recimo,oni su dosli i iz "Francuske Gvineje","Guadelupe","Reunion","Francuske Polinezije"....A Vi ovde pisete o "velikom generalu",koji je ostavio svoje kosti braneci Francusku,usred Rusije,jel?I u skoli su me naterali da ucim o "velikom vojskovodji"!Nikada mi nisu napomenuli,po cemu je bio "veliki".Niti Dzingis-Kanovi,niti Sulekmani,niti...

isto tako je i Aleksandar Makedonski...

08.11.2019. 16:39

...umro u Makedoniji,jel?Secam se profesorice Istorije,kako nas,znacajno gleda,i nekako,ponosno kaze:Draga deco,danas cemo nesto o VELIKIM OSVAJACIMA!Vidite,sta sam MORAO!Da ucim?Da sam se umesto toga spremao za nesto drugo...Gde bi mi bio kraj?Evo i do danasnjeg dana,imamo "osvajace"!Tako ce i nase dece deca,imati "istoriju" "velikih vojskovodja" i "slavnih generala"..Pisite bre o nama i nasima!Zabole nas,nas, za njihove generale i njihova "drugarstva".I odakle pravo "potomcima" da "zahtevaju"?