Nagrada za „najbizarnija“ istraživanja otišla za - magnetisanje bubašvaba

NovostiOnline

nedelja, 15. 09. 2019. u 18:15

Награда за „најбизарнија“ истраживања отишла за - магнетисање бубашваба

Print screen Youtube

„Ig Nobelovu“ nagradu, koja se dodeljuje za „najbizarnija“ naučna istraživanja, ove godine dobio je, između ostalih, i međunarodni tim biologa za magnetisanje i naknadno upoređivanje mrtvih i živih bubašvaba
„Ig Nobelovu“ nagradu, koja se dodeljuje za „najbizarnija“ naučna istraživanja, ove godine dobio je, između ostalih, i međunarodni tim biologa za magnetisanje i naknadno upoređivanje mrtvih i živih bubašvaba.

Nagrada je dodeljena za rad „Biomagnetne karakteristike živih američkih bubašvaba“, u kojoj je dokazano da se mrtva bubašvaba razmagnetiše deset puta duže od žive bubašvabe.

Holandski, turski i nemački naučnici dobitnici su nagrade u oblasti ekonomije za testiranje prisustva mikroba na novčanicama iz različitih zemalja. Njihovo istraživanje pokazuje da je najprljaviji novac rumunski, a sastav novčanica je najpovoljniji za razmnožavanje bakterija.

Iranski stručnjak Iman Farahbahš dobio je nagradu iz oblasti inženjerstva, i to za uređaj koji menja novorođenčetu pelene.

ANATOMIJA POŠTARA I BEBINA PLjUVAČKA

„Ig Nobelovu“ nagradu za rad u oblasti anatomije dobili su francuski istraživači, koji su zabeležili temperaturu u mošnicama, kako obučenih, tako i muškaraca bez odeće. Naučnici su merili temperaturu tih delova tela i kod poštara i vozača autobusa.


Japanski hemičari su prvi put izmerili količinu pljuvačke koju za dan proizvedu žlezde petogodišnjeg deteta. Istraživanja su pokazala da je ta količina u proseku oko 500 mililitara.

LEKOVITA BRZA HRANA I „DRESIRANjE“ HIRURGA

U oblasti medicine nagrađeni su stručnjaci koji su se bavili prikupljanjem dokaza u korist tvrdnje da samo prava italijanska pica može da zaštiti od raka i infarkta. Italijan Silvano Galus, pionir u tim istraživanjima, objavio je tri naučne studije o svom omiljenom nacionalnom jelu.

Za najbolju tehnologiju iz oblasti medicinskog obrazovanja proglašena je američka signalna tehnika za dresiranje pasa, koja pomaže u obuci hirurga. Ispostavilo se da program za stvaranje uslovnog refleksa uz pomoć zvučnih signala može da bude koristan ne samo za životinje, nego i za ljude.

U Teatru „Sanders“ pri Univerzitetu Harvard održana je 29. ceremonija dodele „Ig Nobelove“ nagrade — satirične nagrade za najapsurdnija dostignuća u različitim oblastima nauke. Tokom događaja, dobitnici prave Nobelove nagrade uručili su nagrade svojim kolegama u deset kategorija.

Prema tradiciji, dobitnici Ig Nobelove nagrade su, pored simboličnih nagrada, dobili po 10 biliona zimbabveanskih dolara, koji su povučeni iz upotrebe zbog njihovog stalnog obezvređivanja.

sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije