STARICA iz Indije verovatno je najstarija žena koja je postala majka, i to blizanaca, u 74. godini.

Žena potpisana samo kao Mangajama je posle 57 godina braka sa farmerom Sitaramom Radžarao (80) i in vitro veštačke oplodnje u četvrtak, carskim rezom rodila dve zdrave devojčice.


Pročitajte još: ATIFA LjAJIĆ UŽIVA SA ĆERKOM: Sve nevolje su sad iza nas, nadam se da ću joj obezbediti stan


Ona je, uprkos tome što je ušla u menopauzu pre 25 godina i prozivkama da je ukleta, i dalje žarko želela da rodi dete. Muž je ostao uz nju u najtežim trenucima i dao joj snage da izdrži, a za zahvat se opredelila kada je njena komšinica tako zatrudnela u 55. godini.

Kada se bračni par obratio klinici u gradu Guntur, lekari su isprva bili iznenađeni, ali su posle analiza dali zeleno svetlo za in vitro oplodnju jer Mangajama nije imala probleme sa krvnim pritiskom niti dijabetesom.


Pročitajte još: Poklon za malu Alinu: Svaka pomoć zlata vredna


Takođe je neverovatno da je zatrudnela u prvom krugu procedure, a trudnoću je nadgledalo čak 10 lekara, koji su kontrolisali opšte zdravstveno stanje žene i ishranu, posebno pazeći na moguće srčane probleme.

- Jako sam srećna. Bog je uslišio naše molitve. Mi smo najsrećniji par na planeti, imamo svoju decu – rekla je porodilja.

Lekari ističu daje glavni razlog uspeha izuzetno zdravlje Mangajame. Ona i njene ćerke su ipak zadržane na posmatranju, i pored toga što su zdrave i nije bilo komplikacija.

Ovaj slučaj pokrenuo je debatu među stručnjacima u Indiji. Neki tvrde da je tretman bio neodgovoran, kao i da je pitanje kako će i koliko dugo stariji par moći da brine o deci.