Studenti razvili uređaj za pronalaženje žrtava zemljotresa

NovostiOnline

05. 09. 2019. u 00:47

Студенти развили уређај за проналажење жртава земљотреса

Ilustracija / Foto:AP

Uređaj je velik kao kreditna kartica i otprilike je toliko tanak, ali ako ste nakon zemljotresa zarobljeni ispod ruševina mogao bi da vam spasi život
Uređaj je velik kao kreditna kartica i otprilike je toliko tanak, ali ako ste nakon zemljotresa zarobljeni ispod ruševina mogao bi da vam spasi život.

Reč je o uređaju koji koristi visokofrekventne signale za pomoć u pronalaženju žrtava posle prirodne katastrofe, koji su izumela tri studenata sa indonežanskog univerziteta, preneo je Rojters.

Alatka „Deoterions“ emituje signal koji je povezan sa kretanjem i laganim disanjem i koji se može otkriti do 10 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ - Zemljotres pogodio region Tuzle, podrhtavanje se osetilo i u Beogradu

​Prijemnik signala može da se priključi na mobilni telefon ili laptop i radi sa aplikacijom dostupnom i na „Eplu“ i na „Android“ sistemima, rekli su studenti.

Satrio Viradinata Riadi Boer (23), jedan od studenata, rekao je da je pronalazak bio inspirisan zemljotresom jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio njegov rodni grad Padang na ostrvu Sumatri pre 10 godina, u kojem je izgubio prijatelja i učitelja i u kojem mu je povređena majka, preneo je Tanjug.

Twitter@GulfTimes


„Sve može da se dogodi ako je neko predugo pod ruševinama. Može da dođe do toga da je žrtvama neophodna amputacija ruke ili noge ili im ponestane kiseonika“, rekao je Boer, naglašavajući da je u pronalaženju ljudi koji se nalaze pod ruševinama posle zemljotresa najvažnija trka sa vremenom.

Tri studenta sa Univerziteta Bravidžaja dobili su patent za svoj prototip koji košta sedam dolara, ali su rekli da žele da usavrše uređaj, pre nego što ga učine dostupnim javnosti.

sputniknews.com


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)