Španski juveliri prevarili i arheologe

Tanjug

utorak, 06. 08. 2019. u 20:31

Шпански јувелири преварили и археологе

Depositphotos

Dve ogrlice nađene u jednojgrobnici kod Sevilje i druga u blizini Barselone bile su načinjene, na prvi pogled, od pločica ćilibara, ali se pokazalo da su od školjki koje su bile potopljene u smolu
Španski arheolozi pronašli su nakit star oko 3.500 gosina, za koji su mislili da je od ćilibara, ali analiza je pokazala da je napravljen od smole i školjki što govori da su i u bronzano doba kada je Španija bila poznata po izradi nakita, naročito od jantara pravljene kopije.

Dve ogrlice nađene u jednojgrobnici kod Sevilje i druga u blizini Barselone bile su načinjene, na prvi pogled, od pločica ćilibara, ali se pokazalo da su od školjki koje su bile potopljene u smolu i na njih je zatim zalepljena kalcificirana kora drveta tako da su samo izgledale kao zrna ćilibara.

PROČITAJTE JOŠ - Srbija i arheologija: Šest najzanimljivijih otkrića

Arheolog profesor sa Univerziteta u Sevilji Karlos Odriozola bio je zadivljen kako je juvelir pre najamanje 3.500 godina znao kako da načini veštački ćilibar da bi ogrlice možda prodao po veoma visokoj ceni, ili da prodao onima koji nisu bili bogati.

Priča o falsifikatorima od pre tri i po milenijuma objavljena je u američkom stručnom časopisu "Arheolodži".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije