STOTINE meštana varoši Koul Grouv u američkoj državi Ohajo u ponedeljak je osvanulo uz ružičastu vodu u česmama. Iako su razumljivo bili uznemireni i šokirani, lokalni zvaničnici i predstavnici vodovoda rekli su im da nema razloga za paniku i da mogu slobodno da piju česmovaču, ali da bi mogla da im ofarba veš.

Pročitajte još: ŠIFRA NIJE PROBLEM: Turista iz prve otvorio sef zaključan decenijama

Do incidenta sa drečavim ishodom došlo je usled kvara na pumpi u postrojenju za preradu vode kada je u rezervoar procurela veća količina natrijum permanganata, koji se koristi kako bi se poboljšao miris i ukus vode, suzbile rečne školjke koje mogu da se pojave i uklonili tragovi pojedinih metala.


Pročitajte još: LEGENDA: Opljačkao dve banke naoružan avokadom!?


Laboratorijska testiranja su ipak pokazala da je ova hemikalija ipak bila u okviru dozvoljene koncentracije iako je ona bila oko 13 puta veća nego inače, a zvaničnik vodovoda je rekao je za lokalne medije da jedinjenje uopšte nije opasno nakon što se rastvori u vodi. Ovo nije umirilo mnoge meštane koji su se ipak odlučili da kupuju flaširanu vodu.

Sistem je nekoliko puta pročišćavan od ponedeljka, ali je boja verovatno i dalje prisutna u pojedinim domaćinstvima pa im iz vodovoda savetuju da puste vodu da teče dok se ne vrati u normalu.

(odditycentral.com)