Šangaj – grad u koji je budućnost već stigla

Novosti online

sreda, 15. 05. 2019. u 23:46

Шангај – град у који је будућност већ стигла

Free Images Pixabay

Televizijski toranj u Šangaju odavno nije samo predajnik za emitovanje signala. U njemu se nalazi hotel, muzej, bioskop, rotirajući restoran i vidikovac od koga, u svakom smislu te reči, zastaje dah
Televizijski toranj u Šangaju odavno nije samo predajnik za emitovanje signala. U njemu se nalazi hotel, muzej, bioskop, rotirajući restoran i vidikovac od koga, u svakom smislu te reči, zastaje dah.

Jedna od najatraktivnijih zgrada u Šangaju, televizijski toranj, građen je od 1991. do 1994. godine. Visok je 468 metara.

Impresivan pogled sa ovog „Bisernog tornja", kako ga u Kini nazivaju, dokle god vam doseže pogled, sa sve četiri strane sveta, pruža se na Šangaj.

Posetioce uz i niz toranj prevozi lift na sprat. Kako oni kažu, „dabl-deker lift", čija je brzina oko 20 kilometara na čas. Toranj ima 153 sprat.

PROČITAJTE JOŠ - U Šangaju otvoren pešački most izgrađen tehnologijom 3D štampe (FOTO/VIDEO)

Na 267-om metru ovog tornja nalazi se rotirajući restoran. Gosti, sedeći uz ručak, za sat vremena, obiđu ceo krug oko Šangaja. Zadivljujuće, kao i sam grad.

Toranj je najposećeniji u večernjim satima kada uz okolne zgrade ovaj deo grada sija jače nego Las Vegas. Do pre 12 godina je bio najviša zgrada u Kini. Danas je peti najviši toranj u svetu. Od Ajfelovog viši je za 144 metra, a od Avalskog više nego duplo, 264 metra.

Ovaj „Biserni toranj" jedna je od najvećih atrakcija Šangaja i svakoga dana ga poseti oko 10.000 ljudi. Samo na lift čeka se u proseku od sat vremena do pet sati.

Od ribarskog naselja do megalopolisa, Šangaj je brzo stigao. Za svega stotinu godina. Početkom 20. veka ovde je živelo oko milion ljudi. Danas ih je 25 puta više.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije