Tim arheologa iz Muzeja Pomurja u Sloveniji otkrio je srednjovjekovno groblje u mestu Tišina, prvo takve vrste u severoistočnom Pomurju.

Do sada je identifikovano oko 50 grobova, mada tim procenjuje da ih ima nekoliko stotina, navodi STA.

Najznačajniji artefakti pronađeni u grobovima bili su različiti tipovi ženskog nakita, uglavnom ukrasi za kosu i prstenje.

PROČITAJTE JOŠ - POD ZAŠTITOM UNESKA: Značaj Dunavskog limesa

Samo Sankovič, vođa arheološkog tima, za agenciju kaže da je pronađeni predmeti pripadaju vremenu "bjelobrdske kulture" koja je naseljavala Panonsku niziju između 10. i 12. veka.

Otkriće groblja donosi i nove činjenice vezano za nastanak i srednjovekovnu istoriju slovenačkog grada Tišine.On se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1347. godine, a ovo otkriće pomera njegov nastanak za još najmanje 300 godina ranije.

PROČITAJTE JOŠ - Svetski arheolozi oduševljeni Viminacijumom (FOTO)

Stručnjaci koji su sproveli geofizička istraživanja u lokalnoj crkvi otkrili su da se ispod nje možda skriva još starija crkva koja datira iz istog vremena kao i groblje.


Foto RtvSlo

Prošle godine otkriveni su srednjovjekovni i moderni grobovi duž severnog i južnog zida Župne crkve Marijinog rođenja, a iskopavanja se trenutno vrše između 30 do 50 metara severno od crkve.

Metka Fujs, direktorka Muzeja Pomurja, primetila je da su arheološka istraživanja poslednjih dvadeset godina promenila dosadašnja saznanja o najstarijoj prošlosti regije.

"Izvanredni novi nalazi iz svih istorijskih epoha, od praistorije do srednjeg veka, pobudili su radoznalost šire javnosti za ovo područje", rekla je ona.


Foto RtvSlo

Za postioce, ovaj muzej je pripremio tematske izložbe i stalnu postavku u dvorcu Murska Sobota, čija se rekonstrukcija trenutno odvija.

U narednom periodu muzej Pomurja planira da predstavi najlepše eksponate iz svoje zbirke, uključujući i odabir ovog arheološkog materijala kao deo nove priče životu ljudi uz reku Muru tokom istorije, navodi agencija.