UPALI U ZAMKU KAMERE: Na krajnjem istoku Rusije snimljene veoma retke velike mačke (VIDEO)

Novosti online

petak, 26. 04. 2019. u 22:54

УПАЛИ У ЗАМКУ КАМЕРЕ: На крајњем истоку Русије снимљене веома ретке велике мачке (ВИДЕО)

Dalekoistočni leopard

Naučnici iz rezervata „Zemlja leoparda“ u Vladivostoku prvi put su uspeli da „ulove“ veoma retke životinje — dalekoistočnog leoparda i amurskog tigra
Naučnici iz rezervata „Zemlja leoparda“ u Vladivostoku prvi put su uspeli da „ulove“ veoma retke životinje — dalekoistočnog leoparda i amurskog tigra.

„Foto-zamka jasno je pokazala: retke mačke su zaista susedi stanovnika glavnog grada Dalekoistočnog federalnog okruga“, navodi se u saopštenju rezervata.

Nove fotografije su nastale u delu nacionalnog parka koji teritorijalno pripada jednoj gradskoj četvrti Vladivostoka, nedaleko od Amurskog zaliva.

Stručnjaci su postavili kameru na jednu od planina i usmerili njen objektiv prema moru, iza kojeg se vide siluete visokih zgrada i mostova metropole. Uskoro su to mesto naizmenično posećivali leopard i tigar.


„Pojava ovih slika za nas je dugoočekivana stvar“, rekao je Viktor Storožuk, službenik u Odseku za nauku rezervata.

„Nastojali smo ne samo da dobijemo nove podatke, već i da pokažemo da je priroda veoma bliska ljudima i da ima neraskidivu vezu sa svima nama. Za mnoge su leopard i tigar samo slike životinja koje žive negde daleko u tajgi, ali ova jedinstvena stvorenja su stvarna i nama veoma bliska.“(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije