BIZARNO: Letovi danas traju duže nego šezdesetih godina prošlog veka

Novosti Online

24. 04. 2019. u 23:07

БИЗАРНО: Летови данас трају дуже него шездесетих година прошлог века

Depositphotos

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Andjeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona

Odgovor na pitanje zašto se čini da letovi traju sve duže, mogao bi da leži u fenomenu kojima pribegavaju avio-kompanije, a koji se zove "padding" (punjenje, ispun), a koji im pomaže da stignu na vreme, ali uz cenu koju svi plaćaju.

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako se vazdušne luke nisu nigde pomerile, piše Bi-Bi-si.

To se naziva "puzanje po rasporedu" ili "padding" (ispun), i to je tajna koju avio-prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na uticaj na životnu sredinu, prenosi Poslovni dnevnik.

"Padding" je dodatno vreme koje vazduhoplovne kompanije planiraju za let od tačke A do tacke B. Budući da ti letovi stalno kasne, kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede, umesto poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Pročitajte još - NAJSKUPLjI LET U ISTORIJI: 800 miliona evra za 15 minuta u srpskom „Galebu“ (VIDEO)

Putniku se to može činiti bezazlenim, a može biti i ugodno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.

Međutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti, što znači da nema pritiska na avio-kompanije da postanu efikasnije. To dalje znači da će zagušenje vazdušnog saobraćaja, kao i emisija ugljen-dioksida i dalje rasti.

"U proseku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svakog dana, uprkos "paddingu", kaže kapetan Majkl Bajda, predsednik vazdušne konsultantske firme ATX Group, pozivajući se na izveštaje američkog Odeljenja za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.

Brojka je pre "paddinga" iznosila 40 odsto.

"'Paddingom', vazduhoplovne kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale", tvrdi on.

(Izvor: b92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

mama

24.04.2019. 23:42

Mora da su kopirali red voznje Beograd-Bar !Pre 33 godvoz je putovao 8sati do baraa danas24 sata.