Naučnici u SAD su otkrili fosilizovane ostatke velikog broja stvorenja, koja su uginula trenucima nakon udara ogromnog asteroida u Zemlju pre 66 miliona godina.

U istraživanju koje je objavljeno u ponedeljak, paleontološki tim Univerziteta u Kanzasu saopštio je da je na teritoriji Severne Dakote otkrio pravu riznicu izuzetno dobro očuvanih fosila kopnenih životinja i riba.

Udar asteroida, koji je iza sebe ostavio krater Čiksulub u današnjem Meksiku, bio je najgori kataklizmični događaj u Zemljinoj istoriji i zbrisao 75 odsto životinjskog i biljnog života, istrebivši dinosauruse i omogućavajući razvoj čoveka.

PROČITAJTE JOŠ - Novootkriveni fosili pokazuju da su ljudi mnogo ranije došli iz Afrike

Istraživači veruju da je udar asteroida izazvao izuzetno jake seizmičke tremore i pokrenuo džinovsku bujicu, koja je unutar kontinenta (na mestu današnje Severne Dakote) napravila novo more.

„Od poplave je na mestu današnjeg fosilnog lokaliteta ostala velika količina ostataka riba, kopnenih kičmenjaka, drveća, grana, stabala i morskih stvorenja“, ističe vođa projekta, Robert Depalma.

U nekim od fosila pronađeni su ostaci materijala poreklom od Čiksulub udara, što znači da su seizmički potresi stigli do Severne Dakote u roku od desetak minuta.

(RTS)