Rešite se pesticida sa voća i povrća pomoću jednog sastojka

Novosti online

04. 11. 2017. u 23:21

Američki naučnici tvrde da je sastojak koji domaćice imaju u kuhinji — soda bikarbona, delotvorna u ispiranju pesticida sa voća

Решите се пестицида са воћа и поврћа помоћу једног састојка

Ilustracja Foto A. Stanković

Američki naučnici tvrde da je sastojak koji domaćice imaju u kuhinji — soda bikarbona, delotvorna u ispiranju pesticida sa voća.

„U Americi je količina pesticida u jabukama pod stalnom kontrolom“, kaže Lili He, jedna od glavnih autora ove studije.

Naučnici ističu da voće apsorbuje pesticide i da ih je moguće isprati sodom bikarbonom. Međutim, niko do sada nije izmerio koliko duboko su pesticidi prodrli u voće.

„Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko pesticidi prodrli u voće i u kojoj meri ih je moguće isprati“, rekla je He, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Zatim su pokušali da ih isperu običnom vodom i sodom bikarbonom.

Nakon petnaestominutnog ispiranja sodom bikarbonom, gotovo sve hemikalije su uklonjene sa površine voća, ali su neke ipak ostale duboko u voću. Čak ni soda bikarbona nije dotle dospela.

„Kora jabuke je puna nutrijenata, ali je u njoj i puno pesticida. Kada jedete jabuku, možete izabrati da li ćete joj oguliti koru ili nećete. Međutim, to ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća“, rekla je He.

Jedna od metoda je i potapanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od desetak minuta.
(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Tokyo

05.11.2017. 00:11

Kora ploda jabuke i njoj srodnih kultura (kruska, musmula, dunja, oskorusa...) nije jedina koja trpi posledice. Naime, hemijski agensi/repelenti kojima se tretira voce, poznati pod opstim nazivom pesticidi, prodiru duboko u srediste ploda, sve do razrasle cvetne loze. Tragovi pesticida se nalaze i u semenkama jabuke, koja se u proseku prska 25 puta. Ljustenje ili tretiranje jabuke daje slabe rezultate.