INTERNETOM kruži jeziv video na kojem se vidi kako, na opšte zaprepašćenje stanara, kraljevska kobra ulazi u jedan dom u Maleziji.

Snimak, koji je postavio Derik Jifan, pokazuje kako se ogromna zmija kreće preko mnoštva stvari ispred kuće, da bi se zatim spustila do vrata i preko metalne rešetke došla do prozora i ušla u kuću. Kobra je izgledala potpuno nezainteresovana za ljude, što nije bio slučaj sa ukućanima koji su vikali i psovali ogromnog gmizavca.

- Mislio sam da ovo nije stvarno! Ne mogu da verujem da sam video tu veliku zmiju svojim očima - napisao je Derik na fejsbuku.

Kako prenosi Sputnik, incident se dogodio u Batu Pahat Distriktu u državi Johor. Zmija je otišla i nije zarobljena.

- Vatrogasci i spasilačke službe su došli, ali je nisu našli - napisao je, dodajući da je zabrinut da kobra može da se vrati.

Uprkos svom imenu, kraljevska kobra nije "prava" kobra, nego poslednja preživela vrsta sopstvenog roda. Ona je više povezana sa afričkim zmijama od drugih azijskih kobri. Ime "kraljevska" dolazi zbog njene impresivne veličine (to je najveća otrovna zmija na svetu), kao i zbog njene omiljene hrane: drugih zmija, uključujući i "prave kobre".

Ovi gmizavci su prosečno dugi od tri do četiri metra, što znači da je primerak koji je Derik zatekao ispred kuće mlada jedinka. Maksimalno ova zmija može da naraste do 5.6 metara dužine i da bude teška do devet kilograma. Iako po prirodi nije agresivna i sklonija je da beži od pretnji, ujed kraljevske kobre sadrži fatalnu dozu otrovnog neurotoksina, što je čini fatalnijom od drugih kobri.