Mađari godišnje troše preko 84,5 miliona evra na sladoled, najpopularniji čokolada i vanila

Tanjug

11. 06. 2017. u 23:31

Мађари годишње троше преко 84,5 милиона евра на сладолед, најпопуларнији чоколада и ванила

Free Images Pixabay

Mađari godišnje troše vše od 26 milijardi forinti (84,5 miliona evra) na sladoled, pokazuju podaci kompanije Nilsen za istraživanje tržišta

Mađari godišnje troše vše od 26 milijardi forinti (84,5 miliona evra) na sladoled, pokazuju podaci kompanije Nilsen za istraživanje tržišta, prenosi ekonomski dnevnik Vilagazdašag.

Shodno rezultatima istraživanja, sladoled se našao u 20 top proizvoda u Mađarskoj među 90 ispitanih kategorija prehrambenih proizvoda.

Uprkos padu potrošnje ove ledene poslastice u dosadašnjem toku 2017. godine za pet procenata na godišnjem nivou zbog hladnog proleća, mađarsko tržište sladoleda i dalje je snažno, navodi se u izveštaju i dodaje da će razvoj situacije sa prometom sladoleda tokom ostatka godine očigledno zavisiti od toga koliko će toplo biti ovo leto.

Najpopularniji ukusi sladoleda kod Mađara i dalje su vanila i čokolada, a na trećem mestu je kombinacija vanila-čokolada i jagoda.

Prema Nilsenovom istraživanju, najpopularniji su u Mađarskoj sladoledi u kutijama (porodično pakovanje) najrazličitijih veličina, koji u ukupnom prometu učestvuju sa udelom od 56 procenatga.

U međuvremenu, porastao je i promet sladoleda na štapiću i u kornetima za jedan odsto od prošle godine. U izveštaju se precizira, da poslednja kategorija ne uključuje kugle sladoleda u kornetu kupljene u poslastičarnicama, koje Nilsen klasifikuje u zasebnu kategoriji zajedno sa sladoled tortama, piše Vilagazdašag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije