ARHEOLOZI iz Rusije otkrili su očuvan skelet iz Srednjeg veka sahranjen u neobičnoj pozi koja ne odgovara uobičajenim posmrtnim ceremonijama. Položen na leđa, sa rukama na kukovima i razmaknutim kolenima izgledalo je kao da pleše.

Čudno otkriće dogodilo se u Primorskoj Pokrajini na krajnjem jugoistoku zemlje, dok su ostaci iz perioda između sedmog i devetog veka. U pitanju je muškarac starosti manje od 30 godina, visine 154 centimetara.

- Zapanjio nas je svojom pozom. Stopala su mu bila ukrštena a kolena razmaknuta. Delovalo nam je kao da pleše. Pričali smo sa forenzičarima i antropolozima i postalo nam je jasno da bi mu se udovi ispravili da mu noge nisu bile vezane. Verovatno se isto desilo i rukama – objašnjava arheolog Denis Volkov, prenosi Siberian Times.

Naučnike je takođe iznenadio pronalazak vrhova strela za koje veruju da su deo, do sada nepoznatog, rituala. Oni smatraju da su one ostavljene na ramenima pokojnika, ali je takođe moguće da su ga ustrelili. Još jedna teorija koja objašnjava neobičan položaj je deformacija udova usled tuberkuloze ili sifilisa.

Ovaj grob se pritom razlikovao od ostalih oko njega po svom četvrtastom obliku i pokrovom od belog peska koji nije odatle. Svi oko njega su okrugli, dok se u njima nalaze lobanje ljudi koji su dostigli neobično duboku starost za ovaj period, između 50 i 70 godina.

Smatra se da je “plesač” bio deo jednog od tunguskih naroda pod nazivom Mohe, koji su naseljavali ovu oblast. Ta etnička grupa se bavila ratarstvom i stočarstvom, dok istoričari smatraju da su bili dosta miroljubivi za to vreme, iako su na njihovim lokalitetima već pronalažena utvrđenja, oklopi i oružje.