OSNIVAČI američkog preduzeća Perfect Day Foods nisu bili zadovoljni zamenama za mlečne proizvode koji su u tom trenutku postojali na tržištu pa su rešili da u laboratoriji izrade prave mlečne proteine.

Rajan Pandija i Perumal Gandi su 2014. došli na ambicioznu ideju da nađu izvodljiv i praktičan način za proizvodnju mleka bez hormona, antibiotika, laktoze, ali i bez krava. Njihov projekat bio je motivisan ljubavlju prema siru i životnoj sredini, i nisu bili spremni za kompromise ni na jednoj strani.


Primenjeni postupak deluje neobično i jednostavno. Naime oni koriste specijalnu vrstu kvasca, koji se fermentiše sa šećerom i daje osnovni sastojak - mlečne proteine kazein i surutku. Da bi se postigli ukus tekstura i hranljivost njima se dodaju šećer i mast biljnog porekla, kao i koktel koji sadrži vitamin D i kalcijum, uz omega 3 kiseline.


Tehnologija genetske modifikacije kvasca, kako bi on proizvodio tražene proteine nastala je još 1990. i koristila se za izradu sirila, ali je u zadnje vreme neke firme koriste za izradu drugih proizvoda, poput želatina, ili u ovom slučaju mleka, prenosi San Francisco Chronicle. Ovako izmenjeni kvasac se kasnije u potpunosti uklanja iz proizvoda.


U Perfect Day Foods tvrde da će ovako uspeti da uštede 98 procenata vode, 91 odsto zemljišta, i čak dve trećine energije, u odnosu na uobičajene mlekarske i stočarske metode. Oni takođe smatraju da će im ekonomija obima omogućiti da smanje cenu, ali će pre toga morati da vide da li se ova inovacija uopšte prodaje