Sat trčanja vam produžava život za sedam sati

Novosti online / M. I.

17. 04. 2017. u 15:25

Za razliku od drugih sportova, džoging je jeftin, ne zahteva plaćanje teretane i ne postoje ograničenja o tome kada i gde može da se trenira. Pored toga produžiće vam i životni vek

Сат трчања вам продужава живот за седам сати

Thinkstock

TRČANjE možda nije popularno kao u drugoj polovini 20. veka, pošto se sve više ljudi odlučuje za različite vrste aerobnih treninga, ali nova istraživanja su pokazala da je toliko zdravo za vaše telo da čak može da vam produži život.

Iako je popularnost trčanja u opadanju poslednjih nekoliko godina, rezultati novog istraživanja ukazuju da ova aktivnost može biti "ključni faktor za dugovečnost."

Uprkos ranijim upozorenjima da čak i lagani džoging može da našteti kardio vaskularnom sistemu i da izazove ranu smrt, novo istraživanje zaključuje suprotno: da trčanje, kao redovna fizička aktivnost, promoviše zdravlje i produžava životni vek.

Analiziranjem podataka iz velikih epidemioloških studija koje su sprovedene u Kuper institutu u Dalasu, istraživači su došli do zaključka da redovan džoging donosi brojne koristi.

Autori istraživanja tvrde da redovno trčanje produžava život za oko tri godine. Dodaju da se rekreativcu život produžava za oko sedam sati za svaki sat trčanja.

Trčanje ima prednost, u odnosu na druge sportove,što je jeftino, ne zahteva plaćanje teretane i ne postoje ograničenja o tome kada i gde može da se trenira.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Predrag Zdrale

07.05.2017. 11:08

Brzo hodanje je najzdraviji sport. Kinezi su pre vise milenijuma napisali ¨ko hoce da zivi 100 godina treba da seta na prvi mrak¨. Zasto prvi mrak? Tokom dana drvece i biljke upijaju CO2 iz atmosfere i pretvaraju ga u secer kojim hrane bakterije okolo svojih korenova a kad padne mrak ispustaju u atmosferu cisti oksigen koji mi onda udisemo, eto zasto.