Sve vreme pogrešno spremate pirinač i to vas truje

NovostiOnline

09. 02. 2017. u 20:30

LJudi koji vode računa o liniji obično biraju pirinač umesto hleba ili prženih krompirića, ali svom telu čine medveđu uslugu, ukoliko ne vode računa o njegovoj pripremi

Све време погрешно спремате пиринач и то вас трује

Foto: Thinkstock

LJudi koji vode računa o liniji obično biraju pirinač umesto hleba ili prženih krompirića, ali svom telu čine medveđu uslugu, ukoliko ne vode računa o njegovoj pripremi.

Stručnjaci upozoravaju da jedenjem pirinča koji nije skuvan kako treba unosite arsenik u svoj organizam. Ovo jedinjenje povezuje se s kancerom, dijabetesom, bolestima srca i razvojnim problemima.

Arsenik se prirodno nalazi u životnoj sredini, ali pirinač apsorbuje veće količine ovog otrova u odnosu na druge useve i takođe ga preuzima iz pesticida i industrijskih toksina.

Međutim, stručnjaci kažu da se količina arsenika u pirinču može drastično smanjiti primenom različitih metoda kuvanja. Oni kažu da je potrebno samo potopiti pirinač preko noći, a onda pirinač isprati i kuvati kao i obično.

Profesor Endi Meharg sa Kvins univerziteta u Belfastu testirao je tri načina pripreme ove žitarice i analizirao ishod.

Najuspešnijim se pokazao metod u kom se pirinač potapao u pet puta veću količinu vode tokom noći, koji je za rezultat imao smanjenje količine arsenika od čak 80 odsto.





News.com.au/B92

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

magija

10.02.2017. 00:03

Sad profesor Endi Meharg sa Kvins univerziteta zna a kinezi 5000 godina ne znaju kako se sprema pirinac. Daj bre ljudi urazumite se vise !!!

Cojle

10.02.2017. 11:35

Sad mi je jasno zasto moja zena nije uspela da me otruje arsenikom. Zbog dugogodisnjeg pogresnog kuvanja pirinca moj organizam se vec adaptirao na velike kolicine arsenika tako da njen pokusaj nije uspeo.