Najstarija panda Đa Đa umrla u 39. godini

Beta

16. 10. 2016. u 23:59

Најстарија панда Ђа Ђа умрла у 39. години

Foto: Tanjug

Najstarija panda u zatočeništvu na svetu eutanizovana je danas u zabavnom parku u Hongkongu gde je živela jer joj se pogoršalo zdravlje

Najstarija panda u zatočeništvu na svetu eutanizovana je danas u zabavnom parku u Hongkongu gde je živela jer joj se pogoršalo zdravlje.

Uprava Oušn parka saopštila je da je 38-godišnja panda Đa Đa ubijena iz samilosti da ne bi dalje patila, i iz etičkih razloga.

Panda Đa Đa je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija panda u zatočeništvu. Prosečan životni vek pande u divljini je 18 do 20 godina, a u zatočeništvu oko 30 godina.

Đa Đa je rođena u divljini u kineskoj provinciji Sečuan, a kada je imala oko dve godine odvedena je u centar za uzgoj. Zajedno s još jednom pandom poklonjena je Hongkongu 1999. godine.

Poslednji rođendan je proslavila u avgustu, a u poslednje vreme je pokazivala znake starosti i slabog zdravlja, uključujući visok krvni pritisak i artritis. Tokom protekle dve sedmice njeno stanje se znatno pogošalo, prestala je da jede i izgubila na težini.

"Ovo je dan koji smo znali da će jednom doći, ali zbog toga nije manje tužan dan za sve u parku, posebno za čuvare koji su godinama brinuli o njoj", saopštio je predsednik parka Leo Kung.

Pande, simbol Kine, dugo su smatrane najugroženijim životinjama na svetu.

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode je prošog meseca saopštilo da je ta vrsta sada "ranjiva" i da je zahvaljujući naporima na njenom očuvanju populacija divlje pande porasla sa 1.596 2004. godine na 1.864 2014.

Peking je, međutim, odbacio odluku te grupe da pandu klasifikuje kao "ranjivu" a ne ugrožen vrstu, navodeći da njihov status nije manje težak jer je smanjeno njihovo prirodno stanište. U Oušn parku u Hongkongu žive još tri pande, 30-godišnja An An i Jing Jing i Le Le starosti 11 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bobanche

17.10.2016. 11:17

bolje je zivela nego svi mi. neka joj je laka zemlja i nek nastavi da zvace bambus u vecnim lovistima? bambusovim poljima? ma nije bitno. snaci ce se ona .