KOMPANIJA Canon Europe je objavila da je norveška filmska ekipa AURORA Skycam prva na svetu iskoristila novu video-kameru visoke definicije ME20F-SH da bi zabeležila zapanjujuće detaljne snimke jednog od najspektakularnijih prirodnih fenomena na svetu, aurore borealis.

Snimak je snimljen tokom septembra u Norveškoj

- Aurora borealis je zabeležena s dosad neviđenom jasnoćom, otkrivajući boje i detalje u visokoj definiciji koji su „otvorili nove kreativne mogućnosti - navodi Anders Hansen iz tima AURORA Skycam. - Ovo je najneverovatnija kamera na tržištu. Prava revolucija kada je u pitanju snimanje po noći. Bili smo zapanjeni čim smo je isprobali i od sada nećemo koristiti ni jednu drugu kameru.”

Profesionalna višenamenska videokamera ME20F-SH predstavljena je u julu 2015. i može da zabeleži HD snimke u boji u uslovima s ekstremno niskim nivoom osvetljenja. Uz vodeću ISO vrednost u branši, veću od 4 miliona (+75dB), kamera pruža široku lepezu mogućnosti snimanja u situacijama u kojima to do sada ne bi bilo moguće.

Aurora borealis je polarna svetlost koja nastaje kada se elektroni sudaraju sa atomima u gornjim slojevima atmosfere, obično na visinama 80-150 km.