Čaušeskuova partijska knjižica prodata za 2.000 evra

Tanjug

četvrtak, 26. 03. 2015. u 23:48

Чаушескуова партијска књижица продата за 2.000 евра

Foto: Tanjug, AP

Kupci u Rumuniji potrošili su 50.000 evra za komunističu memorabiliju koja je prodata na aukciji, u okviru koje su se našli i predmeti koji su pripadali ubijenom diktatoru Nikolau Čaušeskuu

BUKUREŠT - Kupci u Rumuniji potrošili su 50.000 evra za komunističu memorabiliju koja je prodata na aukciji, u okviru koje su se našli i predmeti koji su pripadali ubijenom diktatoru Nikolau Čaušeskuu.

"Zvezda" aukcije bila je članska karta komunističke, Radničke partije, koja je 1954. izdata Čaušeskuu. Prodata je jednoj ženi po ceni od 2.000 evra, sedam puta više od procenjene, a ona je obećala da će je pokloniti muzeju.

Na desetine ljudi prisustvovalo je aukciji u Atene palas hotelu u Bukureštu. Kupci su se nadmetali telefonom i onlajn za predmete koji su varirali od onih sa istorijskim značajem do luksuznih.

Čaušesku je predvodio, piše AP, jedan od najrepresivnijih režima u istočnoj Evropi, ali su mnogi i dalje fascinirani njegovim životom, četvrt veka pošto su on i njegova žena Elena pogubljeni tokom revolucije 1989.

Partijska knjižica pokazuje da je Čaušeskuov otac bio član Liberalne partije i da je poticao iz porodice zemljoposednika, što je iznenađujuće budući da je propagirao prava masa.

Čaušeskuova kapa koju je nosio stalno prodata je za 350 evra.

Na aukciji su se našli i posteri koji upozoravaju na AIDS ali koji nikada nisu polepljeni jer je Čaušesku branio da se javnost obavesti o postojanju ove bolesti.

Aukcijska kuća Artmark saopštla je da je prodato 78 od 116 predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije