Zombi virus iz arktičkog leda preti životu na Zemlji

Novosti online

01. 11. 2014. u 17:32

Зомби вирус из арктичког леда прети животу на Земљи
Odmrzavanje životinjske i biljne materije, uzrokovano globalnim zagrevanjem, moglo bi da omogući povratak 'novih' mikroorganizama u biosferu tj. doneti nam zaboravljene zarazne bolesti na koje više nismo imuni

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu uspeli su da ožive virus pronađen u smrznutom izmetu karibua, starom više od 700 godina. Odmrzavanje životinjske i biljne materije, uzrokovano globalnim zagrevanjem, moglo bi da omogući povratak 'novih' mikroorganizama u biosferu tj. doneti nam zaboravljene zarazne bolesti na koje više nismo imuni.

Sever Kanade stanište je karibua od pamtiveka. Krda ovih životinja žive u hladnim prostranstvima, a ledene ploče na tlu koriste kako bi očistile krzno od prljavštine i parazita, piše New Scientist, prenosi portal "Jutrnji.hr".

Hiljade generacija karibua ostavilo je svoj trag u ledu koji se tokom godina topio, ponovno formirao i zaleđivao biološku ostavštinu životinja iz porodice jelena. Polarni led čuva smrznutu dlaku, izmet i ostatke karibua koji stvaraju svojevrsnu biološku istoriju ovih papkara.

Ekipa naučnika, predvođena Ericom Delwartom, obavila je bušenje na jednom takvom 'nalazištu' kako bi došli do uzoraka starih više od 700 godina. Iz zaleđenog izmeta karibua izdvojili su biljni virus koji se nakon sedam vekova mirovanja ubrzo počeo razmnožavati u stabljici duvana koju je bez problema inficirao.

'Ovo otkriće potvrđuje da su ostaci virusa odlične vremenske kapsule u kojima je sačuvan osnovni genetski materijal. Velika je verovatnoća da su mnogi praistorijski virusi još uvijek zarazni po biljke, životinje i ljude', kaže Jean Michel Claverie s Aix-Marseille medicinskog fakulteta u Francuskoj.

Osim još jedne štetne posedice globalnog zagrevanja, Claverie upozorava da bi ovo otkriće moglo da zakomplikuje eksploataciju rude i nafte u tim predjelima: 'Moramo biti oprezni pre nego počnemo da bušimo i kopamo u arktičkom području'.

Naime, mnogi mikroorganizmi zarobljeni u ledu odavno su nestali s površine pa je naše telo s vremenom izgubilo otpornost prema njima.

No, u borbi s ovim virusima, od najveće pomoći mogli bi nam biti drugi virusi. Današnji virusi imaju prednost od nekoliko vekova pa i hiljada godina ispred zaleđene 'braće', vreme u kojem su evoluirali i stekli mnoge prednosti nad 'zastarelim' virusima. Takva je prednost ključna u bespoštednoj borbi za život na mikroskopskom nivou.

'Teoretski rizik postoji, ali stari virusi mogu ponovno uspeti samo ako budu imali značajnu prednost nad brojnim, usavršenim virusima koje imamo danas', objašnjava Delwartom.

Najstariji virus koji su naučnici uspeli animirati star je 30.000 godina. Više od 60 posto genetskog materijala u tom virusu ne podudara se nisačim poznatim na Zemlji.

'Iako se 700 godina, koliko je star virus iz izmeta karibua, ne čini previše u poređenju s 30.000 godina, ne zaboravite da su u to vrijeme harale bolesti koje smo u međuvremenu izbrisali ili naprosto zaboravili na njih'. Bolesti poput boginja i goveđe kuge.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava kako promena klime donosi zdravstvene rizike zbog širenja tropskih bolesti, potencijalnih masovnih migracija, nestašice hrane i mnoštvo drugih posedica. Toj, sve dužoj listi sad možemo dodati još jednu stavku – opasnost od bolesti koje smo zaboravili, ali koje bi se mogle vratiti nakon vekova provedenih u tami i ledu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Milivoje

01.11.2014. 18:10

I? Otapanje leda je ciklična pojava. U istoriji Homo Sapiensa već se više puta događalo da dođe do ciklusa smrzavanja i otapanja. Poslednji put do pre 12.000 godina. Pa smo uvek preživeli. Preživećemo opet. Samo se stvara panika kako bi globalne farmaceutske kompanije izmišljale "čarobnje vodice" za spas čovečanstva, kao što je bio slučaj sa poslednjom epidemijom "gripa" i globalnom aferom sa vakcinama.

H.V.

01.11.2014. 18:35

Eto još jednog izgovora da se "objasni" neki novi mutant virus iz laboratorija biološkog oružja, koji će se pojaviti da smanji broj stanovnika planete. Reč je o milijardama sirotana koji bogatima toliko smetaju. Tako se odjednom pojavio i virus HIV-a, uz neko konfuzno objašnjenje zvanične nauke, kako to iznenada, pa još tako smrtonosan. Sročiše po zadatku naučnici neku šarenu lažu o Africi, majmunima, prelazu na čoveka itd. A sada nas, gle čuda, moguća opasnost vreba iz prastarog leda.

Coa

01.11.2014. 18:41

Nemojte da plasite citaoce. Postoji matematcki dokaz da mikroorganizmi nisu u stanju da istrebe vrstu. Radi se o tome da se i oni bore izmedju sebe "za mesto pod suncem", a one mutacije koje ne ubijaju domacina uvek imaju vetar u ledja jer duze imaju gde da zive i sirenjem potiskuju smrtonosne...

зокс

02.11.2014. 13:12

@zv - зв,па ето и сами знате да су почели са Индијанцима да плаше свој народ,па комунизмом,фашизмом,па опет мало комунизмом,Вијетнамцима,АИДС-ом,болест лудих крава,птичји грип,свињски грип,"вирус",тероризам,......биће да сам заборавио нешто,........ах,да,хемијско оружје Садама Хусеина,биолошко оружје Гадафија,.......,ма има тога још!И после кукају што живе у страху!Параноја!Са заслугом!