Neprirodno velike grudi, silikonske usne, plastični nosevi i preduge noge postale su uobičajni ne samo u svetu manekenki i modela, već i među običnim ženama. U Venecueli su otišli i korak dalje, pa čak i lutke za izloge “podvrgavaju plastičnim operacijama”. Naime, izloge butika preplavile su lutke neprirodnih dimenzija koje oslikavaju silikonske “lepotice”.

Kao da nije dovoljno što je estetska hirurgija ušla u kulturu Venecuele do te mere da svaka bogatija žena plastične operacije doživljava kao rutinu, a siromašnije štede da bi se podvrgle operacijama nosa, zadnjice, grudi, u buticima Venecuele zavladao je novi hit: lutke sa silikonima.

Elizer Alvarez prvi proizvođač lutki sa silikonima, odlučio se na ovaj potez jer je želeo da pruži Venecuelankama prototip izgleda kakav žele i koji sebi pružaju estetskim operacijama.

- Lutke su izgledale prirodno, kada su i devojke bile prirodne. Transformacija se desila i kod žena i kod lutki - rekla je Nerida Koro, Alvarezova supruga i poslovna partnerka.

Opsesija lepotom u Venecueli pojavila se krajem sedamdesitih i u osamdesetim godinama kao posledica uspeha ove zemlje na izborima za Mis sveta. Venecuelanke su posle toga postale čuvene širom sveta kao lepotice, a plastična hirurgija je postala uobičajni način ulepšavanja.