Violina s Titanika prodata za rekordnih 1,6 miliona dolara

Tanjug

19. 10. 2013. u 23:35

Violina na kojoj je, kako se veruje, jedan od muzičara svirao u noći kada je potonuo "Titanik", prodata je na aukciji u Londonu za više od 1,6 miliona dolara

LONDON - Violina na kojoj je, kako se veruje, jedan od muzičara svirao u noći kada je potonuo "Titanik", prodata je na aukciji u Londonu za više od 1,6 miliona dolara, sumu za koju je jedan kolekcionar rekao da nikad neće biti premašena.

Prema rečima Dankana Kenedija iz Bi-Bi-Sija (BBC), kupac violine je najverovatnije iz Velike Britanije, ali nije želeo da njegovo ime bude objavljeno.

Veruje se da je instrument, sada nagrizen morskom vodom, na kome više ne može da se svira, pripadao vođi orkestra Volasu Hartliju, jednoj od 1.500 žrtava u brodolomu "Titanika".

Priča o Hartlijevom orkestru koji je, do poslednjeg trenutka svirao, dok je brod tonuo, zabeležena je i u filmu Džejmsa Kamerona "Titanik".

Agencija AP ocenjuje da je na neverovatnu cenu violine, uticala i priča iz ovog filma.

"Ovo je svetski rekord za jedan predmet s "Titanika"... Verovatno nikad neće biti premašen", ocenio je Piter Bojd-Smit, kolekcionar predmeta sa ovog čuvenog broda.

Violina, na kojoj se nalazi Hartlijevo ime, pronađena je u moru, pored tela muzičara, nedelju dana pošto je "Titanik" potonuo.

Ponovo je otkrivena 2006. od kada je izvršeno više testova kojima je utvrđena njena autentičnost.

Violinu, napravljenu u Nemačkoj, poklonila je Hartliju njegova verenica Marija Robinson.

Na njoj su ugravirane reči: "Volasu, povodom naše veridbe, od Marije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije