Japanske vlasti su danas počele da koriste robote u hotelima, u kojima su zaraženi korona virusom s blagim simptomima, u okviru plana oslobađanja kreveta u preopterećenim bolnicama.


Na svom novom radnom mestu debitovao je čovekoliki robot Peper, koji je pozdravio guvernerku Tokija Juriko Koike, kada je ušla u hotel. Peper nosi hiruršku masku, podseća pacijente da redovno mere temperaturu i savetuje im da se što više odmaraju.


U hotelima ima doktora i medicinskih sestara, a pacijenti imaju pristup aplikacijama na računarima i tabletima, u kojima beleže svoju temperaturu i simptome.


Drugačiji, nečovekoliki roboti - zaduženi za čišćenje, biće u lobijima hotela gde će pacijenti dolaziti po obroke, u cilju smanjenja rizika od infekcije. Oba tipa robota proizvodi kompanija "Softbenk robotiks".


Za pacijente s blagim tegobama, vlasti Tokija su do sada iznajmile pet hotela u kojima ima između 1.500 i 2.800 soba. Jedan tip ovih uređaja je poluhumanoidni robot koji je u stanju da izgovara govorne poruke, dok je drugi neka vrsta autonomnog usisivača za prašinu, navodi CNN.
Zaraza korona virusom potvrđena je u Japanu kod više od 14.000 osoba, od kojih su umrle 432.


Premijer Japana, Šinzo Abe, izjavio je danas da će vanredno stanje zbog korona virusa koje ističe sledeće nedelje - biti produženo za oko mesec dana.


Abe je rekao da je zdravstveni sistem Japana i dalje pod velikim pritiskom.


(telegraf.rs)