Gugl: Uravnoteženo regulisati veštačku inteligenciju

Tanjug

ponedeljak, 20. 01. 2020. u 23:45

Гугл: Уравнотежено регулисати вештачку интелигенцију

Foto Depositphotos

Izvršni direktor Gugla Sandar Pičaj pozvao je danas na uravnoteženi pristup regulisanju veštačke inteligencije, poručujući evropskoj publici da ova tehnologija donosi korist, ali ima i "negativne posledice"
Izvršni direktor Gugla Sandar Pičaj pozvao je danas na uravnoteženi pristup regulisanju veštačke inteligencije, poručujući evropskoj publici da ova tehnologija donosi korist, ali ima i "negativne posledice".

Pičajevi komentari dolaze u trenutku kada zakonodavci i vlade ozbiljno razmišljaju o postavljanju ograničenja na način na koji se koristi veštačka inteligencija, prenosi AP.

"Nema sumnje da veštačku inteligenciju treba regulisati. Pitanje je kako da se tome najbolje pristupi", rekao je Pičaj, u govoru u istraživačkom centru sa sedištem u Briselu.

Napomenuo je da vlade moraju da igraju važnu ulogu i da će Evropska unija i SAD započeti sa izradom svojih pristupa regulisanju i presudno će biti „međunarodno usklađivanje“ eventualnih pravila, ali nije dao konkretne predloge.

Pičajevi komentari sugerišu da se kompanija možda nada da će sprečiti širu akciju EU u borbi protiv ove tehnologije. EU je bila među agresivnijim regulatorima velikih tehnoloških firmi, a taj pristup su preuzele i američkih vlasti u istrazi dominacije kompanija poput Gugla, Fejsbuka i Amazona.