Dojče Telekom stopira ponude za 5G-čeka stav vlade o Huaveju

Tanjug

04. 12. 2019. u 19:33

Дојче Телеком стопира понуде за 5Г-чека став владе о Хуавеју

Depositphotos

Dojče Telekom je objavio danas da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže pošto čeka da Nemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbednosnim rizicima vezanim za kineskog dobavljača opreme Huavej
Dojče Telekom je objavio danas da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže pošto čeka da Nemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbednosnim rizicima vezanim za kineskog dobavljača opreme Huavej.

"U svetlu nejasne političke situacije, u ovom trenutku nećemo zaključivati 5G ugovore ni sa jednim dobavljačem. Trenutno obaveštavamo sve dobavljače o tome", saopštio je Dojče Telekom, a prenosi Rojters.

Ova telekomunikaciona kompanija je uspostavila 5G mrežu u nekoliko nemačkih gradova, pri čemu je razvoj te mreže u Berlinu zasnovan na pilot projektu u saradnji sa Huavejem. Planira da iduće godine proširi mrežu na 20 nemačkih gradova.

PROČITAJTE JOŠ - Merkel: Nemačka da utvrditi bezbednosne standarde za 5G

Poslanici u parlamentu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel su se, međutim, pobunili protiv predloženih propisa kojima se ne predviđa uvođenje direktne zabrane ni za jednog dobavljača već samo provera njihove tehnologije i upravljanja svih tih kompanija.

Oni su na taj način stali na stranu SAD-a koji tvrdi da oprema tržišnog lidera Huaveja navodno "na mala vrata" izlaže mreže sajber špijunaži i da je na to zakonom obavezana prema kineskoj državi. Huavej te tvrdnje negira.

"Nadamo se da će se politička situacija po pitanju izgrađe 5G mreže u Nemačkoj razjasniti u najkraćem mogućem roku, kako ne bismo zaostajali", poručili su iz Dojče Telekoma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Дачо

04.12.2019. 20:16

све су то лоше технологије,зато што та честица са неким информацијама иде и кроз зид а камоли кроз човјека,зар није тако

Naxis605

05.12.2019. 23:54

@Дачо - A kako su te čestice bile dobre kad su ih pravili ameri i njihovi satelitičići