Opasnost vreba iz pametnih televizora, izdato upozorenje

Tanjug

ponedeljak, 02. 12. 2019. u 21:09

Опасност вреба из паметних телевизора, издато упозорење

Depositphotos

FBI upozorio vlasnike ovih uređaja da se mogu naći na meti hakera
Američki FBI upozorava da su pametni televizori, koji se za razliku od običnih povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera koji tako mogu da uđu u nečiji dom.

U objavi na blogu ogranka FBI-ja u državi Oregon tako se objašnjava da internet veza, iako omogućava pristup popularnim servisima kao što je Netfliks, omogućava i hakerima upad u nečiji dom preko neobezbeđenog televizora, preko kojeg može onda doći i do nečijeg internet rutera.

Pročitajte još: Ne nasedajte na internet prevare: Nudiće vam nasledstvo, a u stvari će vas pokrasti

"Hakeri takođe mogu preuzeti kontrolu nad vašim neosiguranim televizorom. Na donjem delu spektra rizika mogu menjati kanale, igrati se jačinom tona i pokazivati vašoj deci neprikladne video snimke", piše FBI u tekstu upozorenja.

U najgorem slučaju, nastavlja FBI, hakeri mogu da uključe kameru i mikrofon nečijeg televizora u spavaćoj sobi i tiho sajber-prisluškuju, prenosi Index.hr.

Pročitajte još: "Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti": Amnesti internešnal o Fejsbuku i Guglu

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućli komande glasom i videočet, hipotetički omogućavaju i proizvođačima televizora, odnosno aplikacija koji se na tom TV-u koriste, da nekog prisluškuju.

Hakeri su, kako se podseća, u januaru ove godine, već upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)