Za korisnike koji žele najbolje: Samsung Galaxy Note10 i Note10+

V.N.

13. 11. 2019. u 23:07

За кориснике који желе најбоље: Samsung Galaxy Note10 и Note10+

Foto Promo

Samsung Galaxy Note10 i Samsung Galaxy Note10 + su gotovo identični, ali ipak postoje određene razlike u korist naprednijeg modela
Samsung Galaxy Note10 i Samsung Galaxy Note10 +, dva najnovija modela Samsung telefona za koje možemo da kažemo da su gotovo identični, ali ipak postoje određene razlike u korist naprednijeg Note10+ modela, koji je nešto veći i dolazi sa AMOLED ekranom dijagonale 6.8 inča, ima više memorije, bateriju nešto većeg kapaciteta, a ima i dva dodatka, a to su slot za microSDkarticu, kao i dodatni ToF(time of flight) senzor dubine za kameru.


Dijagonala ekrana kod Note10 modela je 6.3 inča, što znači da nije ni prevelik, ni premali, a uz to, zadržao je i osnovnu odliku Note telefona – veliki ekran zgodan za pisanje po njemu. Ekran je izveden u Dynamic AMOLED tehnologiji i pokriva praktično celu prednju stranu telefona. Rezolucija ekrana je 2280 x 1080 piksela. Dynamic AMOLED znači da je telefon sposoban da prikaže HDR10+ video snimke. Za one koji ne znaju, HDR10+ je Samsungov standard za prikaz dinamičke rezolucije i on predstavlja proširenje HDR10 standarda koji je univerzalniji (i takođe je podržan na ovom telefonu).


I prednja i zadnja strana telefona poseduju Gorilla Glass 6, trenutno najbolje zaštitno staklo koje je na prednjoj strani dodatno prekriveno sa plastičnom zaštitnom folijom. Jedino što remeti jednoobraznost je prednja kamera, napravljena u punch hole stilu, pozicionirana na centralnom delu pri vrhu ekrana. Kamere na zadnjoj strani su takođe drugačije pozicionirane u odnosu na prethodne generacije. Na prethodnim modelima Note telefona one su uvek bile postavljene na centralnoj poziciji, a sada su pomerene u gornji levi ugao.


Note10 ima 8 GB RAM memorije, ali interesantno je da ovaj model ne nudi mogućnost proširenja memorijskog kapaciteta. Jeste da je osvnovni smeštajni prostor dovoljno velik – 256 GB, ali Samsung nije predvideo da se u telefon ubaci MicroSDkartica, bez obzira da li se radi o singl SIM ili dual SIM varijanti. Ukoliko smatrate da vam to nije dovoljno, razmislite o Note10+ modelu, koji donosi 256/512 GB prostora za podatke plus mogućnost dodatnog proširenja putem MicroSD kartice, a tu je i 12 GB RAM-a.


Naravno, s obzirom da se radi o Note seriji, neizostavna je i olovka (S-Pen). Ona donosi nekoliko novih funkcionalnosti – od kojih su najzanimljiviji novi pokreti za aktiviranje kamere, kao i AR doodle. Ova funkcionalnost koristi kameru za pronalaženje lica, na kome mogu da se interaktivno docrtavaju različite stvari. Ti crteži će biti „zalepljeni“ za lice, čak i ako ono izađe iz kadra i ponovo se pojavi u njemu. Kada govorimo o funkcionalnosti, onda je svakako najvažnije prepoznavanje napisanog teksta. Naime, Samsung je na ovom modelu predstavio novi, unapređeni algoritam za prepoznavanje rukopisa, koji je brži i precizniji od prethodnog.


Takođe, tu je i nova funkcija “Write on”, koja omogućava da se u kalendaru rukom upisuju zabeleške.


Galaxy Note10 poseduje tri zadnje kamere – glavnu rezolucije 12 MP, ultraširoku (123 stepena) od 16 MP i telefoto 12 MP kameru sa 2dž optičkim zumom. Model Note 10+ poseduje i dodatnu, četvrtu kameru sa ToF senzorom za dubinu. Na prednjoj strani, u već pomenutom punch hole-u smeštena je 10 MP kamera. Za fotografisanje se koristi One UI Camera aplikacija, koja obezbeđuje veliki stepen podešavanja i optimalno prilagođavanje parametara za skoro svaku situaciju u kojoj može da se upotrebi kamera. Snimanje video materijala moguće je u 4K rezoluciji sa 60 fps, u Full HD-u snima do 240 fps, a ukoliko je smanjite na 720p, dobićete mogućnost snimanja super slonj-motion videa sa 960 fps.


Pročitajte još: Novi Samsung će imati "najbolji ekran koji se može naći tržištu", a šta neće?


Model Note10 ima ugrađenu bateriju od 3.500 mAh, a Note10+ bateriju od 4.300 mAx, koje obezbeđuju minimum dan i po rada. Za punjenje koristi se 25W punjač, koji omogućava da se za samo 30 minuta telefon napuni 57%, a za potpuno punjenje je potrebno samo 80 minuta. Za one koji žele još brže punjenje interesantno je da se kao dodatak može kupiti i “super brzi” punjač od 45W.

Operativni sistem je Android 9.0 Pie, zajedno sa One UI korisničkim interfejsom, dodatno obogaćen funkcijama za S-Pen. One UI se fokusira na upotrebu jednom rukom, tako što pojednostavljuje korisničko iskustvo i to radi veoma dobro. To ovde posebno dolazi do izražaja zbog duguljastog dizajna telefona, kada je na klasičan način teško dosegnuti jednom rukom nešto što se nalazi na vrhu ili na dnu ekrana.


Sve u svemu možemo zaključiti da sa novim Samsung telefonima Note serije (bez obzira da li izaberete Note10 ili Note10+), dobijate bukvalno sve što vam je potrebno – izvanredan ekran, dobra baterija (koja se uz to izuzetno brzo puni), kamera vrhunskog kvaliteta, multifunkcionalni S-Pen i još mnogo toga. Idealno za zahtevne korisnike koji žele telefon visoke klase, koji će naravno osim za telefoniranje poslužiti za pravljenje odličnih fotografija i video klipova, kao i za mnoge druge, privatne, ali i poslovne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije