Fejsbuk obrisao naloge, stranice i grupe iz Rusije

NovostiOnline

30. 10. 2019. u 20:14

Фејсбук обрисао налоге, странице и групе из Русије

Foto Tanjug / AP

„Fejsbuk“ je uklonio je tri mreže naloga, stranica i grupa iz Rusije koje su orijentisane na afričke zemlje zbog „stranog mešanja“

„Fejsbuk“ je uklonio je tri mreže naloga, stranica i grupa iz Rusije koje su orijentisane na afričke zemlje zbog „stranog mešanja“, navodi se u saopštenju te kompanije.

„Danas smo izbrisali tri mreže naloga, stranica i grupa za učestvovanje u mešanju u inostranstvu... Oni su napravljeni u Rusiji i bili su usmereni na Madagaskar, Centralnoafričku Republiku, Mozambik, Demokratsku Republiku Kongo, Obalu Slonovače, Kamerun, Sudan i Libiju“, navodi se u izjavi.

Kompanija povezuje obrisane mreže sa ruskim biznismenom Evgenijem Prigožinom. Kako je saopštio „Fejsbuk“, to je pokazala njihova „sopstvena istraga“.

PROČITAJTE JOŠ - Fejsbuk ugasio stotine naloga i stranica povezanih s Rusijom

U dokumentu se navodi da je reč o brisanju 35 naloga, 53 stranice i sedam grupa na Fejsbuku, kao i pet naloga na Instagramu.

„Fejsbuk“ je takođe istakao da su izbrisani nalozi „često distribuirali“ materijale Sputnjika i televizije RT.

PROČITAJTE JOŠ -  Fejsbuk kažnjen s pola miliona funti, gigant odustao od žalbe, ali jednu stvar nije hteo da uradi

Ruske vlasti su više puta kritikovale politiku „Fejsbuka“ prema Rusiji. Sredinom oktobra direktor te kompanije Mark Zakerberg optužio je Rusiju, Iran i Kinu za mešanje u američke izbore 2020. godine. „Fejsbuk“ je blokirao četiri mreže naloga, tri iz Irana i jednu iz Rusije, motivišući to kao borbu protiv stranog uticaja. Kompanija tvrdi da su ciljevi tih mreža bile Sjedinjene Američke Države, Severna Afrika i Latinska Amerika.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Borkes

30.10.2019. 21:41

Ja zelim da se izbrisu stranice koje u Srbiji cesto emituju priloge "slobodne evrope" i "glasa amerike".

Srpski Vuk

02.11.2019. 09:59

Cekaj, pa Ameri to rade svima redom...Ah da, zaboravio sam, Facebook je alat CIA-e za kontrolu ostatka sveta. Svaka cast gosp. Putinu sto radi na razvoju zastite od ove kompanije i njoj slicnih u Rusiji. Usput, bio sam u Rusiji i odgovorno tvrdim da daleko je bolje (i jeftinije) koristiti internet u Rusiji nego u USA. Sprint, AT&T, T-Mobile i ostali deru kozu u USA, a u Rusiji MTS naplacuje $5 za 7 Gb Interneta mesecno plus besplatno YouTUbe i sodijalne mreze. U USA to kosta $45-$60 mesecno.