Svetski dan interneta: Na današnji dan poslata prva elektronska poruka

Novosti Online

29. 10. 2019. u 23:07

Светски дан интернета: На данашњи дан послата прва електронска порука

Depositphotos

Na današnji dan 1969. godine u 22.30 časova u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslata je sa jednog kompjutera na drugi
Danas se obeležava Svetski dan Interneta. 29. oktobra 1969. godine poslata je prva elektronska poruka sa Univerziteta u Kaliforniji.


Na današnji dan 1969. godine u 22.30 časova u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslata je sa jednog kompjutera na drugi.

Profesor informatike Lionard Klajnrok nadzirao je apsolventa Čarlija Klajna, koji je poslao poruku preko računarske mreže programeru Bilu Duvalu.

Iako poruka nije inspirativna ili previše misaona, ona je bila vrlo značajna. Klajn je otkucao slova "L" i "O". Duval je poruku primio pre nego što se sistem srušio.


Pročitajte još: Danas je međunarodni dan društvenih mreža


"Želeli smo samo da pošaljemo jednostavnu reč 'login' (prijava) na Stenford istraživački institut", rekao je Klajnrok.

Poruka, koja se sastojala od jedne reči "login", poslata je u celosti nakon sat vremena.


Tim činom je začet ARPANET (Research Projects Agency Network) i mreža iz koje će kasnije nastati internet je rođena.

Uprkos činjenici da je prvo slanje poruke propalo zbog pada sistema, 2005. godine je utvrđeno, da se dan u kom je poslata prva elektronska poruka, obeležava kao Međunarodni dan Interneta.

Internet “proslavlja rođendan”, 30. aprila, jer je tog datuma 1993. godine, CERNobjavio da je napravio World Wide Web (www), besplatnu i dostupnu tehnologiju.


Izvor: b92.net

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)