Kineski naučnici razvili su moćnu vrstu kamere koja može da identifikuje određenu osobu među nekoliko desetina hiljada ljudi na ulici ili na sportskom stadionu, piše britanski Telegraf.

Stručnjaci sa Univerziteta "Fudan", u saradnji sa Optičkim institutom Čangčun, izumeli su kameru od 500 megapiksela.

Reč je o kameri čija rezolucija sadrži petostruko više detalja od ljudskog oka - nju po visini rezolucije nadmašuje samo kamera od 570 megapiksela sa jedne čileanske opservatorije, čiji je cilj posmatranje udaljenih galaksija.

PROČITAJTE JOŠ - Nova kineska gejmerska „zver“ stigla na evropsko tržište (VIDEO)

Kamera koju su izumeli kineski naučnici biće iskorišćena u svrhu video-nadzora, te su je već pohvalili kineski državni mediji zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i bezbednosne institucije.Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji sa praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina beleži podatke o svim svojim građanima.

Procenjuje se da Kina trenutno ima 170 miliona nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njenu tehnologiju nadzornog hardvera i softvera čini jednom od najrazvijenijih na svetu, navodi britanski "Indipendent", prenosi Srna.

U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda, koja može da identifikuje pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo posmatrajući njegove pokrete.

Tu je i program "ptice špijunke" - on se odvija tako što jata robotskih ptica sa kamerama iz vazduha snimaju ljude.

Udruženja za ljudska prava kritikuju nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći da je reč o teškom kršenju ličnih sloboda.