Penzioneri sve veštiji sa modernim uređajima: Glavni motiv - kontakt sa decom

B. CARANOVIĆ

utorak, 01. 10. 2019. u 15:28

Пензионери све вештији са модерним уређајима: Главни мотив - контакт са децом
Statistika pokazuje da sve više najstarijih koristi računare i pametne telefone i surfuje internetom. Najčešće koriste „Skajp“, „Viber“ i slične alate za komunikaciju. Trećina starijih nikada nije koristila računar

ZA rad na računaru obučila sam se pod stare dane, pre svega da bih mogla da razgovaram sa ćerkom i unucima, koji žive u Americi, i sinom u Italiji. Razgovori preko "Skajpa" bili su drastična ušteda, jer nije više bilo ogromnih telefonskih računa. Sada je sve još jednostavnije, otkad koristim "pametni" telefon.

Ovako, za "Novosti", priča Aranđelovčanka Radmila Petrović (73), penzionisana medicinska sestra, koja je prva informatička znanja stekla tek u penziji. Kako kaže, u početku nije bilo lako, nije znala kako se drži miš, sve je delovalo veoma komlikovano.

- Danas je ta informatička nepismenost velika prepreka i morala sam da je prebrodim - nastavlja Radmila. - U svakom trenutku mogu da se čujem sa decom preko "Vibera", ili još nekih aplikacija koje su mi instalirali na telefonu, pa nam je daljina postala mnogo lakša.


PROČITAJTE JOŠ:
Od pametnih telefona nam ipak ne rastu rogovi

Osim za razgovore, naša sagovornica internet koristi i za čitanje novina, kao i za aktivnosti na društvenim mrežama, gde najčešće "ide" da bi gledala fotografije unuka.

Beograđanin Vojislav B. (67) kupio je nedavno tablet na otplatu i koristi ga pre svega da bi preko interneta pratio rezultate utakmica, zbog kladionica. Milena Branković (70) surfuje zbog informacija o održavanju zdravlja i zdravstvenim ustanovama, a Novosađanin Branko priznaje da se dopisuje sa prijateljicama na "Viberu".

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, oni su u grupi od 30,1 odsto žitelja Srbije starosti od 65 do 74 godine koji su u poslednja tri meseca makar jednom koristili internet. Statistika pokazuje da je sve više starijih sugrađana koji svakodnevno koriste internet, mada i dalje više od trećine njih nikada nije koristilo računar. Sa internetom, situacija je bolja, naročito zbog upotrebe "pametnih" telefona.

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u 2019. godini, 29,6 odsto starijih od 55 do 64 godine nikada nije koristilo internet, dok ga je u poslednja tri meseca koristilo 63,9 odsto.

Gotovo 65 odsto onih starosti između 65 i 74 godine nikada nije koristilo internet - pokazuje istraživanje. Računar je upotrebljavalo nešto više od 53 procenta ljudi starosti od 55 do 64 leta, a nikad ga nije koristilo 33 odsto njih. Kada je u pitanju grupa između 65 i 74 godine, četvrtina je koristila računar u poslednja tri meseca, a nikad ga nije koristilo njih 66 odsto.


PROČITAJTE JOŠ:
Uskoro nećemo moći da razlikujemo lažne snimke od stvarnih

VEĆINA SAMO ŠALjE PORUKE

ANALIZA Zavoda za statistiku je pokazala da penzioneri od 65 do 74 godine koji koriste internet najčešće šalju poruke na "Viberu", njih čak 71,1 odsto. "Mrežu" je za telefoniranje koristilo gotovo 65 procenata, dok 66 odsto njih onlajn čita novine i časopise. Polovina prelistava internet portale tražeći informacije u vezi sa zdravljem, a podatke o šopingu na internetu traži gotovo 44 odsto starijih surfera. Najmanjem broju njih mreža služi za slanje i primanje pošte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije