"DEMONIZOVANjE" pametnih telefona i milenijalaca omiljena je zabava među određenim segmentima stanovništva, a ranije ove godine pojavila se odlična prilika za oboje kada je naučni časopis objavio članak u kom se tvrdi da upotreba pametnih telefona ili tableta vodi ka promeni položaja glave koje prouzrokuje rast koštane izbočine raste na zadnjoj strani lobanje.

Pročitajte još: Tintor: Nema opasnosti od dodatnog zračenja sa 5G

Ova se informacija ubrzo proširila svetom uz objašnjenje da "od pametnih telefona mladima rastu rogovi".

Članak je, mađutim, bio naširoko kritikovan zbog svojih naučnih netačnosti, pa je i časopis Scientific Reports objavio ispravku u potezu koji je i neuobičajen i sramotan i za autore i za urednike časopisa, prenosi Endgadget.

Pročitajte još: Pentagon ima tehnologiju prepoznavanja otkucaja srca iz daljine putem lasera

Autori su morali da isprave značajne delove rada, uključujući materijale iz sažetka, diskusije, metodologije, rezultata i izjava o konkurentskom interesu.

Iz sažetka su tako izbačena sva spominjanja pametnih telefona i tableta, a jezik je modifikovan da prenese špekulativnu prirodu informacija.

Navod da se "Hipotetiše da se EEOP (proširena spoljna okcipitalna izbočina ili "rog" na zadnjem delu glave) može povezati sa postojanim položajima povezanim sa pojavom i širokom upotrebom prenosnih uređaja, poput pametnih telefona i tableta" je uklonjen.

Druge promene uključuju pojašnjenje da nema dokaza o povremenoj vezi između stvaranja "rogova" i upotrebe tih uređaja, ispravljanja pogrešno označenih brojeva i priznavanja da su podaci za ovu studiju došli iz kliničke baze podataka, a ne iz studijske grupe.

Možda je najvažnije to što jedan od autora rada prodaje usluge za koje tvrdi da tretiraju probleme držanja glave što je očigledan konkurentski interes koji je trebalo da bude obelodanjen odmah.

Scientific Reports je i ranije, zbog velikog broja članaka koje objavljuje, morao da objavljuje korekcije. U publikovanoj studiji iz 2016. objavljen je navodni plagijat koji je kasnije povučen, a ove godine je časopis povukao i rad iz 2018. godinu u kojem se tvrdi da homeopatski lekovi mogu da leče bol kod pacova.

(b92.net)