“Fabrika” botova koji pišu kao ljudi u vlasništvu Fejsbuka

Novosti Online

22. 09. 2019. u 18:41

“Фабрика” ботова који пишу као људи у власништву Фејсбука

Ilustracija / Depositphotos

Startap, koji su 2015. osnovali Šahar Ben Ami i Ido Arad, "pravi" botove koji razgovaraju i komuniciraju sa klijentima pisanjem poruka, koristeći veštačku inteligenciju
TEL AVIV -- Tehnološki gigant Fejsbuk kupio je izraelski startap Servicefriend, objavio je finansijski list TheMarker, pozivajući se na jednog od investitora u kompaniji.

Pročitajte još: Snouden upozorava da je tehnički razvitak sveta postao opasnost: Ako niko ne razvije neke alternative, onda ću ih prokleto ja sam razviti

Oni, međutim, nisu hteli da otkriju po kojoj ceni su preuzeli tu kompaniju.

Startap, koji su 2015. osnovali Šahar Ben Ami i Ido Arad, "pravi" botove koji razgovaraju i komuniciraju sa klijentima pisanjem poruka, koristeći veštačku inteligenciju.

Pročitajte još: Francuska blokira Fejsbuk kriptovalutu u Evropi?

Ova napredna tehnologija, takođe, omogućava ljudima da preuzmu komunikaciju kada botovi ne znaju kako da se izbore sa situacijom, a da klijenti nikada ne otkriju da li su poruke potpuno, delimično ili uopšte, pisali ljudi.

Koliko su dobro napravljeni botovi vidi se po tome što su u nekim slučajevima roboti nadmašili ljude u pogledu zadovoljstva kupaca za više od 20 odsto, piše Times of Israel.

Fejsbuk je potvrdio kupovinu porukom sledeće sadržine:

"S vremena na vreme kupujemo manje tehnološke kompanije. Ne govorimo uvek o našim planovima".

Ben Ami, generalni direktor i suosnivač firme, potvrdio je kupovinu tako što je prvo ažurirao svoju stranicu LinkedIn i naveo da je od septembra 2019. producent menadžer u odeljku Fejsbuka.

Drugi osnivač Arad, kao i David Saidon, iz odseka startapa pod nazivom Istraživanje i razvoj, su takođe ažurirali svoje LinkedIn stranice sa sličnim informacijama.

Kalibra, Fejsbukov istraživački tim iz Tel Aviva, radi na novom digitalnom novčaniku giganta na društvenim mrežama, koji se lansira u sklopu inicijative kompanije Vaga, nove globalne valute zasnovane na blockchain tehnologiji.

Tim iz Tel Aviva gradi sisteme koji prate i sprečavaju svaku sumnjivu aktivnost ili bilo kakav pokušaj manipulacije korisničkim računima. Pored toga, lokalni tim je zadužen za izgradnju alata koje će Fejsbuk tim za brigu o kupcima koristiti za pružanje pomoći klijentima kada postoje problemi, a verovatno se tu uklapa i tehnologija Servicefriend.

(b92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)