Novi Eplov telefon koristiće metal koji je uzrok trgovinskih tenzija između SAD i Kine

Tanjug

sreda, 18. 09. 2019. u 19:40

Нови Еплов телефон користиће метал који је узрок трговинских тензија између САД и Кине

Foto Tanjug

Metali retke zemlje, grupa od 17 specijalizovanih minerala, nedavno su se našli u samom središtu trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine
Novi Eplov "ajfon" koristiće reciklirane elemente metala retke zemlje u izradi jedne od svojih ključnih komponenti, saopšteno je danas iz kompanije Epl.

Reciklirani metali retke zemlje biće korišćeni kod funkcije "taptic engine" koja simulira fizički taster, prenosi agencija Rojters.

Metali retke zemlje, grupa od 17 specijalizovanih minerala, nedavno su se našli u samom središtu trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine. Ovi elementi koriste se u izradi oružja, potrošačke elektronike i drugih proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ -NOVO IZ "KUHINjE" EPLA: Ovo je novi ajfon 11, pogledajte šta sve donosi, kao i koliko košta (FOTO+VIDEO)

Kina je dominantna sila u preradi ovih sirovina, a nedavno je nagovestila da bi mogla da ograniči prodaju metala retke zemlje Vašingtonu, baš kao što je to učinila i Japanu nakon diplomatskog spora 2010. godine.

Međutim, potpredsednica Eplovog odeljenja za životnu sredinu i društvene inicijative Lisa Džekson je poručila da Eplova upotreba recikliranih metala retke zemlje "nije povezana" sa trgovinskim tenzijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije