FEJSBUK kriptovaluta libra naletela je na još jedan kamen spoticanja. Manje od mesec dana nakon što je Evropska unija otvorila antitrast istragu projekta, zvaničnici u Francuskoj su najavili da „ne mogu da odobre“ libru na evropskom tlu.

Govoreći na konferenciji OECD-a u Parizu u četvrtak, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da će libra izložiti riziku suverenitet vlada.

Sve ove brige oko Libre su ozbiljne“, rekao je Le Mer, prema prevodu CNBC-a. „Tako da želim ovo reći mnogo jasnije: U ovim uslovima, ne možemo da odobrimo razvoj libre na tlu Evrope.“

Le Mer – otvoreni protivnik kriptovaluta – nije proširio svoj komentar, ali čini se da verovatno namerava da blokira libru u svom trenutnom obliku ukoliko se pokrene bilo gde u Evropi, a ne samo u Francuskoj.

PROČITAJTE JOŠ - Kina lansira sopstvenu kriptovalutu 11. novembra

Fejsbuk je više puta rekao da će sačekati dok ne dobije regulatorno odobrenje iz svih krajeva i sektora pre puštanja libre, ali to bi moglo potrajati dugo – i ako protivnici navode suverenitet valute i brige o nacionalnoj bezbednosti kao razloge za blokiranje projekta, Fejsbuk će se zaista suočiti sa vrlo značajnim izazovima.


Autor: PC pres