VIŠE OD POLA RADNIKA ZAPOSLENO PRIVREMENO: Epl negira da je prekršio kineski zakon o radu

Tanjug

09. 09. 2019. u 22:15

ВИШЕ ОД ПОЛА РАДНИКА ЗАПОСЛЕНО ПРИВРЕМЕНО: Епл негира да је прекршио кинески закон о раду

Depositphotos

Kompanija Epl negirala je najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW), a u vezi s tim da je, zajedno sa svojim proizvodnim partnerom Fokskonom, prekršila kineski zakon o radu
Kompanija Epl negirala je danas najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW), a u vezi s tim da je, zajedno sa svojim proizvodnim partnerom Fokskonom, prekršila kineski zakon o radu.

Naime, ta organizacija za zaštitu prava radnika, sa sedištem u Njujorku, u izveštaju tvrdi da je više od polovine angažovanih radnika tokom avgusta u najvećoj fabrici za proizvodnju "ajfona" u kineskom gradu engdžou, bilo zaposleno po osnovu ugovora o privremenim poslovima ili preko agencija za zapošljavanje, čime su bili obuhvaćeni i studenti stažisti, prenosi CNBC.

Kineski zakon o radu ne dozvoljava da broj zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim poslovima prelazi 10 odsto celokupne radne snage.

PROČITAJTE JOŠ - Epl preuzeo startap firmu Tueo Health

“U septembru su se mnogi od tih učenika vratili u školu, što je dovelo do smanjenja broja privremenih radnika, ali je njihov broj i dalje veći od onoga što propisuje kineski zakon”, saopštila je ta organizacija.

Iz Epla, međutim, poručuju da su razmotrili navode CLW-a i da je većina tvrdnji netačna, ali su, ipak, potvrdili da procenat privremeno zaposlenih prevazilazi standarde kompanije.

PROČITAJTE JOŠ - ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Epl bi mogao biti veća žrtva od Huaveja

"Radimo sa Fokskonom na rešavanju tog pitanja. Potvrdili smo da su svim radnicima isplaćene odgovarajuće kompenzacije, uključujući nadoknade za prekovremeni rad i bonusi. Celokupan prekovremeni rad je dobrovoljan i nema dokaza o prisilnom radu", navodi se u saopštenju Epla.


Depositphotos

U izveštaju CLW-a je, takođe, objavljeno da Eplovi radnici zarađuju osnovnu platu od 2. 100 juana (295 dolara), što je "nedovoljno za život porodice koja živi u gradu engdžou”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

неимени

09.09.2019. 22:34

Кина се прави блесава. Радио сам са њима у Кини (телефонија, инжењери). Шеф третира инжењера као да је реч о псу. Издире се на њега, прети му и штајазнам, не разумем кинески. Кукала мајко ономе који под њима ради. А у комбинацији са САДистима, ма боље да не замишљам.