Može li veštačka inteligencija da izvrši nuklearni napad

Novosti Online

ponedeljak, 02. 09. 2019. u 23:20

Може ли вештачка интелигенција да изврши нуклеарни напад

Ilustracija / Foto: Depositphotos

U nekim situacijama veštačka inteligencija može da odredi određene faktore kao pretnju, iako nisu opasni, a to je „zabrinjavajuća perspektiva“
PRIMENA sistema veštačke inteligencije u vojsci stvara ozbiljnu opasnost zbog mogućeg učešća sistema prilikom donošenja odluke o nuklearnom napadu, piše „Brejking difens“, pozivajući se na Roberta Vorka, bivšeg zamenika ministra odbrane SAD.

Pročitajte još:
Da li će nas veštačka inteligencija spasiti od najtežih bolesti?

- Zamislite da sistem veštačke inteligencije koji se nalazi u komandnom centru Oružanih snaga Kine, nakon analiziranja operativnih podataka, javi da se SAD spremaju da napadnu Kinu i predloži da oni izvrše preventivni napad - rekao je Vork.

Vork upozorava da sistemi veštačke inteligencije ne bi trebalo da učestvuju u kontroli nuklearnog oružja, jer se ono lansira prema određenim parametrima i pokazateljima.

Pročitajte još:
Veštačka inteligencija do 2050. preuzima većinu poslova?

U nekim situacijama veštačka inteligencija može da odredi određene faktore kao pretnju, iako nisu opasni, a to je „zabrinjavajuća perspektiva“.

Kao primer se navodi ruski sistem „Perimetar“, koji može da proceni seizmičke aktivnosti kao nuklearne eksplozije, nakon čega šalje zahtev u štab. Ukoliko odmah ne dobije odgovor, može izdati naredbu za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa.

Vork je dodao da vojna primena veštačke inteligencije može dovesti do katastrofalnih posledica, čak i bez direktnog učešća u upravljanju nuklearnim oružjem. Na primer, to se može desiti prilikom upotrebe veštačke inteligencije tokom analize obaveštajnih podataka, kao i u sistemima za rano upozorenje.

On je zaključio da primena veštačke inteligencije svakako može da bude korisna za vojsku, ali bi njena upotreba morala da bude ograničena i ne sme se proširiti na nuklearno oružje, jer bi to moglo prouzrokovati katastrofalan scenario.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Niko

03.09.2019. 12:00

Moze da izvrsi napad sami je potreba omoguciti brzu liniju, i naravno struju

Logika je prevazidjena

03.09.2019. 12:10

Svakom inteligentnom coveku je jasno ovo baljezganje o AI. Problem je sto je sve manje istih, a i deo onih koji jesu, rade za profesionalne trgovce magle...

Moze onaj iza nje

03.09.2019. 13:17

Svakom inteligentnom coveku je jasno ovo baljezganje o AI. Problem je sto je sve manje istih, a i deo onih koji jesu, rade za profesionalne trgovce magle...

dragan

03.09.2019. 14:01

Novoinari ali neumni ali ne razumete stvari. "VEŠTAČKA INTELEGENCIJA " ne postoji , postoji samo program za upravljanje takvih strojeva koje je napisala prirodna intelegencija i ako prirodna znanost napiše takav program i da se strojevi njom upravljaju onda je i to " MOGUĆE " sve ostalo je nemoguće