Jutjubu preti kazna i do 200 miliona dolara

Tanjug

nedelja, 01. 09. 2019. u 23:21

Јутјубу прети казна и до 200 милиона долара

Ilustracija / Foto: Depositphotos

Jutjub će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti dece jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja

Jutjub će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti dece jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja, izvestili su američki mediji, a prenosi Večernji list.

Ako nagodbu u sporu koji je povela američka Savezna trgovinska komisija protiv vlasnika Jutjuba, kompanije Gugl, odobri ministarstvo pravosuđa, ona će biti najveca dosad u slučaju koji se tiče privatnosti dece.

PROČITAJTE JOŠ - "Jutjub" ima novu opciju koja će vam uštedeti novac i internet na telefonu

Pritužbu su protiv Jutjuba podnele grupe aktivista koje se bave problemima privatnosti tvrdeci da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost dece prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja, prenosi portal SEEbiz.

PROČITAJTE JOŠ - Roskomnadzor se žali da Jutjub olakšava proteste

Službena objava o nagodbi trebalo bi da usledi ovog meseca a usledila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Gugl nedovoljno štiti decu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme Jutjub.

Grupe koje su Gugl prijavile smatraju da je, kako je navedeno, iznos nedopustivo mali s obzirom na veličinu i prihode te kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije