Tri tajne produktivnosti DŽefa Bezosa

Tanjug

01. 09. 2019. u 23:59

Три тајне продуктивности Џефа Безоса

DŽef Bezos Foto EPA

DŽef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, tvrdi da su njegove tri ključne strategije za produktivnost: dovoljno sna, ne dogovarati sastanke pre 10 sati ujutru i donositi samo nekoliko odluka dnevno
DŽef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, tvrdi da su njegove tri ključne strategije za produktivnost: dovoljno sna, ne dogovarati sastanke pre 10 sati ujutru i donositi samo nekoliko odluka dnevno.

Bezos je osnivač i direktor Amazona, vlasnik je i Vašington Posta i osnivač dve milijarde dolara vrednog fonda za pomoć porodicama bez doma i formiranje nove mreže predškolskih ustanova u područjima s niskim prihodima.

Pomislili ste kako Bezos s radom počinje pre zore, dnevno obavi više od 10 sastanaka i svake sedmice donosi važne odluke. Istina je zapravo drugačija, prenosi portal Investitor.me.

PROČITAJTE JOŠ - Bezos prodao skoro milion akcija Amazona za tri dana

Kako je Bezos to objasnio na dogadaju prošle sedmice koji je održao Economic Club of Washington, D.C, on koristi protivintuitivni pristup upravljanja svojim vremenom.

Ovo su njegove tri ključne strategije za produktivnost: dovoljno sna, ne dogovara sastanke pre 10 sati ujutru i donosi samo nekoliko odluka dnevno.

Prema podacima Nešenel Slip faundejšen, studije su pokazale kako nam dobar san pomaže u jasnijem razmišljanju, boljem pamcenju informacija i donošenju odluka.

PROČITATJE JOŠ - Pokrenuta velika antimonopolska istraga protiv Amazona

Kada ne dobijemo dovoljno kvalitetnog sna to ugrožava našu, nazovimo „izvršnu funkciju“ – skup sposobnosti potrebnih za dobro obavljanje zadataka u školi, na poslu i u ostalim područjima svakodnevnog života.

Bezos tako odlazi ranije na spavanje kako bi sebi osigurao osam sati sna, jer kako kaže tada razmišlja bolje, ima više energije i bolje je raspoložen.

Za razliku od direktora koji svoj dan započinju u zoru, Bezos svoje jutro voli da započne uz šoljicu kafe, novine i doručkom sa svojom porodicom.

Nekima to izgleda kao potpuno gubljenje vremena, ali Bezos se tako priprema za dan koji sledi. Ono što je još zanimljivo jeste da on svoje sastanke uglavnom završava do ručka.

Kao izvršni direktor, Bezos navodi da je njegov primarni posao donositi mali broj kvalitetnih odluka. „Ako imam tri dobre odluke dnevno, dovoljno je“, rekao je.

To ne znači da on odluke donosi sporo, vec smatra da za održavanje energije i dinamike u kompaniji morate donositi odluke visokog kvaliteta relativno brzo, što je dosta jednostavno za start up, a vrlo izazovno za velike kompanije.

Zato Bezos radi na tome da donosi nekoliko ključnih odluka koje će Amazon gurati napred, pa je jednom izjavio:

„Iako je Amazon velika kompanija, želim da ima srce i dušu male.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pa Vidi Ovako

02.09.2019. 07:22

Prva i jedina tajna uspeha tih tzv. bisnismena i milijardera je ta da im je svima CIA pomogla u stvaranju tog bogatstva. Kad pogledate i njega i Trampa i ostale, i čujete njihove izjave, vidi se po njima da su debili koji bi i od 2 nacrtane ovce izgubili 3, a kamoli da stvore neki kapital

darko

03.09.2019. 11:35

Kako je tuzno kad u ovom clanku prezentujete ovog loseg coveka kao dobrog. Radnicima Amazona nedaju da odu u VC nego moraju da vrse nuzdu u flasi pored trake. Placeni su minimalno i bez prava da organizuju sindikate. Vozaci koji rade za Amazon su vazda u trci da bi ispunili normu koja je ubistvena. Ja ih gledam na ullicama Chicaga i zao mi ih je Nista nije lepo raditi u Amazonu. Ovo je jedan beskrupolozan capitalista koji ne brine ni za koga nego za sebe i svoj profit