Tehnološki gigant "Epl" saopštio je da će prestati sa ustaljenom praksom da čuva zvučne zapise komandi koje korisnici izdaju svom ličnom asistentu Siri, ali i ograničiti analizu audio snimaka koje čuva, tako što će je ubuduće sprovoditi samo zaposleni "Epla", a ne i radnici koji su angažovani na ugovor.

Promena je usledila pošto je "Epl" ranije ovog meseca suspendovao program pod nazivom "Siri ocenjivanje" (Siri grading), u okviru kojeg ljudi slušaju audio snimke korisnika, kako bi utvrdili da li je lični asistent adekvatno odgovorio na zahtev da uradi nešto, recimo da pročita poruke ili predstojeće sastanke zakazane u kalendaru.

PROČITAJTE JOŠ - Bivši inžinjer Gugla optužen za krađu podataka za Uber

"Epl" je suspendovao program pošto je "Gardijan" preneo da su radnici na ugovor u toj kompaniji redovno mogli da čuju poverljive informacije, pa čak i parove koji vode ljubav, prenosi Glas Amerike.

Sve veće interesovanje javnosti i političara za prakse koje se tiču privatnosti podataka primoralo je kompanije iz Silicijumske doline na veću transparetnost, tako da je "Alfabet Inkorporejtid" (Alphabet Inc), Guglova matična kompanija, prekinula analizu audio snimaka Guglovog ličnog asistenta za sve namene i u svim jezicima, pošto su procureli podaci na holandskom jeziku.

"Epl" je promovisao svoju praksu kada je reč o privatnosti kako bi se distancirao od rivala i preduzeo je korake od uvođenja Siri 2011. da ograniči prikupljanje podataka. Audio snimci se brišu posle određenog perioda, korisnici se identifikuju prema nasumičnom broju, a podaci kao što su nepročitane poruke korisnika ili sastanci u kalendaru, ne šalju se na "Eplove" servere.

Kompanija je u sredu saopštila da će prekinuti da čuva audio zapise za ljudsku analizu, a umesto toga dozvoliti korisnicima da sami izaberu ako žele da im se snimci analiziraju. "Epl" je dodao da će nastaviti da koristi kompjuterski - generisane transkripte kako bi poboljšao Siri.

Suspenzija programa, navodi "Epl" trajaće sve dok se promene ne sprovedu, ali nije naveden datum do kada bi to moglo da se desi.