Posle pola “guglanja” ne klikćemo na linkove

Novosti Online

19. 08. 2019. u 23:46

После пола “гуглања” не кликћемо на линкове

Foto Pexels

Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi – na telefonu obično nešto "izguglamo" na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje
GUGL je najmoćnija i najposećenija internet pretraga na svetu - to znamo odavno, a sada je to još jednom potvrđeno kroz podatke marketinške analitičarske kuće Jumpshot koja se bavi istraživanjem navika korisnika veba.


O ovoj kompaniji, među ostalim, mere "klikove" na internet stranicama i iz tih podataka u stanju su iščitati vrlo zanimljive statistike.

Prema njima, od svih internet pretraživanja (podaci se odnose na SAD), na Guglove platforme otpada čak 94 odsto. Manje udele drže njihovi servisi Google Maps i YouTube, oko 20 odsto svih internet upita za pretraživanje obavlja se putem pretrage slika Google Images, dok se velika većina, gotovo 70 odsto svih pretraživanja obavlja putem osnovne Guglove pretrage, prenosi portal ITvesti.


Međutim, podaci pokazuju da čak preko polovine ovakvih pretraživanja ne rezultuje klikom ni na jedan rezultat pretraživanja. Ovakva je situacija prvi put zabeležena u junu ove godine, kada je udeo pretraživanja koja nisu rezultovala klikom na linkove premašio 50 odsto. Oko 45 odsto pretraživanja na kraju završi klikom na neki od linkova u rezultatima, dok se na oglase klika u oko 4,4 odsto slučajeva.

Reč je o ukupnim statistikama, ali kada se one podele na mobilno i desktop pretraživanje slika je značajno drugačija: na desktopu bez klika ostane tek oko 33 odsto "guglanja", dok je na mobilnim uređajima taj procenat blizu 62%. Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi – na telefonu obično nešto "izguglamo" na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje.

(itvesti.info)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije