Epl zaslužan za 2,4 miliona radnih mesta u SAD

Tanjug

petak, 16. 08. 2019. u 23:59

Епл заслужан за 2,4 милиона радних места у САД

Ilustracija / Depositphotos

Američka kompanija Epl je direktno ili indirektno odgovorna za 2,4 miliona radnih mesta u SAD
Američka kompanija Epl je direktno ili indirektno odgovorna za 2,4 miliona radnih mesta u SAD, saopšteno je danas iz te kompanije.

To je za 20 odsto više u odnosu na procenu Epla iz 2017. godine, kada je ta kompanija bila zaslužna za dva miliona radnih mesta.

PROČITAJTE JOŠ - SAD zabranile pojedine modele Eplovih laptopova na letovima

Proizvođač "ajfona" je saopštio da je njegova direktna radna snaga porasla sa 80.000 na 90.000 ljudi u roku od dve i po godine, odnosno od njegove poslednje procene, prenosi agencija Rojters.

Međutim, najveći deo procenjenog rasta duguje se kompanijama poput Broadkoma koji u SAD proizvodi delove za Eplove proizvode i trećim proizvođačima softvera koji prave aplikacije za Eplove uređaje.

PROČITAJTE JOŠ - Epl nudi milion dolara za hakovanje ajfona

Britanska agencija podseća da se Epl suočio i sa kritikama, uključujući osudu američkog predsednika Donalda Trampa zbog angažovanja fabrika u Kini za sklapanje većine svojih proizvoda.

Epl je na to reagovao izjavom da je u 2018. godini potrošio 60 milijardi dolara na proizvode i usluge američkih dobavljača i da to planira da poveća na 350 milijardi dolara do 2023. godine.

Kompanija Epl je u decembru prošle godine saopštila da će potrošiti milijardu dolara na izgradnju novog kampusa u Ostinu, u Teksasu, u kojem će biti angažovano do 15.000 zaposlenih i da će otvoriti direktna radna mesta u Sijetlu, San Dijegu i Kalver Sitiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije