DžABE SANKCIJE OD AMERIKE: Huavej povećao prodaju telefona, drugi na svetu

Novosti online

nedelja, 04. 08. 2019. u 16:53

ЏАБЕ САНКЦИЈЕ ОД АМЕРИКЕ: Хуавеј повећао продају телефона, други на свету

Ilustracija / Depositphotos

Kineska kompanija uspela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemesečnim američkim sankcijama.
Kineska kompanija uspela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemesečnim američkim sankcijama.

Huavej je zadržao drugu poziciju, odmah nakon Samsung-a, dok se na trećem mestu i dalje nalazi Apple. Četvrto i peto mesto pripadaju Xiaomi-ju i Oppo-u.

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analitics, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6 odsto - 341 milion prodatih telefona.

U tom periodu Samsung je povećao udeo na tržištu na 22 procenta, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. Huavej je uspeo da zadrži 17 odsto tržišta, a Apple 11 odsto, prenosi PC Press.

Interesantno je da je na godišnjem nivou, Huavej uspeo da podigne svoj udeo na tržištu za čak osam odsto, uprkos tome što je poslednjih meseci pod oštrim američkim sankcijama. Tome je doprineo ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku sveta prodaja u blagom padu.

Objašnjenje za to je što u ovom kvartalu Huavej nije u potpunosti osetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će verovatno u narednom periodu to da se promeni.

Iz iste kompanije stiže i procena da je Apple u ovom kvartalu iskusio pad prodaje iPhone-a od osam procenata.

Napomenuto je i da je ova kompanija nakon prilagođavanja cena uspela je da stabilizuje svoje pozicije u Kini, kao i na drugim tržištima (prvenstveno u Indiji) gde je previsoka cena predstavljala najveću prepreku za kupovinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nex

06.08.2019. 15:41

@Bre - Kupuju i Srbi.To ti je ovde statusni simbol.Sediš u lokalu srčes produženi espreso celo pre podne a jabuka na stolu.Samo zdravo.

Бурек

07.08.2019. 10:23

@Bre - Више је нагрижена јабука по тоалетима,нужницима,писоарима..Тамо су огледала и тамо може да се види.Данас ако се нешто не види као и да не постоји..

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

04.08.2019. 17:07

Ameri su im samo povecali rejting zbog svog sabotiranja Huaweja...populacija koja ne voli amere bice verni kupci tog brenda...a ima ih vise od pola svetske populacije...PRAVDA !!!

Jole

06.08.2019. 10:58

Huawei ce racun platiti kasnije, to je i smisao sankcija, one rade na duge staze. Na kraju krajeva mi smo to najbolje osetili.