Gugl uvodi veliku promenu za vlasnike android uređaja u Evropi

Tanjug

02. 08. 2019. u 15:05

Гугл уводи велику промену за власнике андроид уређаја у Европи

Ilustracija / Depositphotos

Najnoviji potez je deo Guglovih nastojanja da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbegne nove kazne
Kompanija Gugl će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Guglov pretraživač, saopštila je ta kompanija.

Najnoviji potez je deo Guglovih nastojanja da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbegne nove kazne.

Novi android pametni telefoni i tableti koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA) imaće od početka 2020. godine "ekran izbora" na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazmevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije Gugl, a prenosi agencija Rojters.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mesto na ekranima korisnika kako bi postali podrazumevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Guglovim "Chrome" pretraživačem.

PROČITAJTE JOŠ -Ukoliko obrišete "FaceApp", ne znači da ste zaštitili svoje lične podatke

Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na "ekranu izbora“, navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Guglov potez usledio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijarde evra zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Gugl imao nepravednu prednost zahvaljujući unapred instaliranom pretraživaču "Hrom" i Guglovim aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i prenosnim računarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Neko Iz Gomile

02.08.2019. 17:26

Koje ceđenje suve drenovine... Nadmetaće se na tenderu i ko da više Google-u biće na spisku.