SAD: Ruska aplikacija „Fejsap“ pretnja za nacionalnu bezbednost

Novosti online

četvrtak, 18. 07. 2019. u 22:54

САД: Руска апликација „Фејсап“ претња за националну безбедност

Foto Tanjug/AP

Šumer je pozvao FBI da istraži na koji način lična informacija miliona američkih korisnika ove aplikacije može da bude od značaja ukoliko se nađe u rukama ruskih vlasti
Ruska aplikacija „Fejsap“, koja omogućava korisnicima da promene svoj fizički izgled na fotografijama koje prolaze kroz specijalne filtere, može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, izjavio je lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer.


Ova aplikacija koristi veštačku inteligenciju kako bi menjala facijalne ekspresije i izgled korisnika, čineći ga, između ostalog, mlađim ili starijim. Međutim, da bi korisnik uopšte mogao da koristi ovu aplikaciju dužan je prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije daje beskonačno i neopozivo pravo da radi sa njegovim podacima sve što poželi.


Prema njegovim rečima, sve fotografije iz ove aplikacije mogu se ubuduće koristiti bez saglasnosti korisnika, što može da predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost, ali i pretnju za bezbednost informacija miliona američkih korisnika.


PROČITAJTE JOŠ: DROBNjACI NE DAJU SVETINjU: Raskolnik Dedeić bi da im otme crkvu


Šumer je pozvao FBI da istraži na koji način lična informacija miliona američkih korisnika ove aplikacije može da bude od značaja ukoliko se nađe u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da ta informacija neće poslužiti kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana.


Aplikaciju „Fejsap“ razvila je ruska kompanija „Vajerles lab“.

(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Боровиште!

19.07.2019. 05:41

Igrajte se vi sa Rusima.Pa dosta je omalovazanja,I pretnji sa sankcijama malo cemo okrenuti plocu moji ameri bolestni.